Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-06-2023 15:49

Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής: Τελετή βράβευσης Εθνικής Φάσης και αποτελέσματα Ευρωπαϊκής Φάσης

Εθνική Φάση – Τελετή Βράβευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η τελετή βράβευσης των ομάδων, που διακρίθηκαν στην Εθνική Φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής 2022-2023. Στην τελετή απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Κυπριακής Στατιστικής Εταιρείας Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης, ο εκπρόσωπος της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Ανδρέας Φιλίππου και η εκπρόσωπος του Διευθυντή της Στατιστικής Υπηρεσίας κα Μαριλένα Λουκαΐδου.

Στην Κύπρο, ο διαγωνισμός, ο οποίος καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, διοργανώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές/τριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που φοιτούν σε οποιοδήποτε επίσημα αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου. Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν σε ομάδες των 2 έως 3 ατόμων και για κάθε ομάδα ορίζεται, από το σχολείο, ένας υπεύθυνος εκπαιδευτικός ως συντονιστής - καθοδηγητής. Οι ομάδες διαγωνίζονται σε μία από τις δύο κατηγορίες, Κατηγορία A: Λυκειακός κύκλος και Κατηγορία B: Γυμνασιακός κύκλος.

Στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 323 μαθητές/τριες, οι οποίοι δημιούργησαν 111 ομάδες. Η πρώτη εργασία περιλάμβανε: (α) Τεστ βασικών γνώσεων, (β) Τεστ χρήσης επίσημων πηγών στατιστικών δεδομένων και (γ) Τεστ ερμηνείας στατιστικών εκθέσεων. Από την πρώτη εργασία προκρίθηκαν οι πρώτες 10 ομάδες από κάθε κατηγορία για να ετοιμάσουν μια παρουσίαση, στατιστικού περιεχομένου, ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας ενός συνόλου δεδομένων. Η κριτική επιτροπή αξιολόγησε τις εργασίες και στο τέλος της διαδικασίας αναδείχθηκαν οι νικητές.

Οι συνδιοργανωτές εκφράζουν τα θερμά συγχαρητήριά τους σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό.

Οι ομάδες που βραβεύτηκαν είναι:

Κατηγορία A: Λυκειακός Κύκλος [μέχρι 18 ετών στις 31/12/2022]:

1ο Βραβείο (κάθε μαθητής/τρια: χρηματικό ποσό αξίας €200, καθηγητής: 1 tablet)

Ομάδα: STATIES

Μέλη: Αγνή Αντωνιάδου, Ελένη Χριστοδούλου, Άρα Μαχντεσσιάν

Καθηγητής: Μιχάλης Γαβριηλίδης


2ο Βραβείο (κάθε μαθητής: χρηματικό ποσό αξίας €50, καθηγήτρια: 1 γραφική ταμπλέτα)

Ομάδα: STATROCKS

Μέλη: Αντώνης Διανέλλου, Κωνσταντίνος Χαραλάμπους, Βαρνάβας Χατζήπαναγη

Καθηγήτρια: Ελένη Αποστόλου


Εύφημη Μνεία:

Ομάδα: ELEOS

Μέλη: Ανδρέας Κυριάκου, Αλέξανδρος Κούσιος

Καθηγήτρια: Κούλα Μενελάου


Ομάδα: STATSTARS3

Μέλη: Κωνσταντίνος Μοσφίλης, Χαρά Θεοδώρου, Πέγκυ Τσιλιμίδου

Καθηγήτρια: Έλενα Χατζηγεωργίου


Ομάδα: MEANBOYS

Μέλη: Μιχάλης Οικονομίδης, Αλέξανδρος Σταύρου, Κωνσταντίνος Τορναρίτης

Καθηγήτρια: Αφροδίτη Ματθαίου Αργυρού

 

Κατηγορία B: Γυμνασιακός Κύκλος [μέχρι 16 ετών στις 31/12/2022]:

1ο Βραβείο (κάθε μαθητής: χρηματικό ποσό αξίας €200, καθηγήτρια: 1 tablet)

Ομάδα: ARCHIMEDES

Μέλη: Χρίστος Ανδρέου, Κωνσταντίνος Μαρκίδης, Αντρέας Χριστοδούλου

Καθηγήτρια: Γεωργία Στεφάνου


2ο Βραβείο (κάθε μαθητής: χρηματικό ποσό αξίας €50, καθηγητής: 1 γραφική ταμπλέτα)

Ομάδα: ANOVA1

Μέλη: Όμηρος Νεοφυτίδης, Παύλος Νικολάου, Δημήτρης Πολυδώρου

Καθηγητής: Χρίστος Αναστασιάδης


Εύφημη Μνεία:

Ομάδα: AGELOS4

Μέλη: Άννα Θεοδώρου, Δαμιανός Κωνσταντίνου, Λουκάς Χρίστου

Καθηγήτρια: Μερόπη Σάββα

 
Ομάδα: ENGOMI1

Μέλη: Τριαντάφυλλος Μεμτσούδης, Παύλος Μόσχος

Καθηγήτρια: Στέλλα Χριστοδούλου


Ομάδα: B1GPK

Μέλη: Δανάη Κυπριδάκη, Άντρεα Αντωνίου, Μαρία Φιλίππου

Καθηγητής: Νίκος Δημητρίου


Ομάδα: ENGOMI4

Μέλη: Αλέξανδρος Λουκά, Σωτήρης Πρωτοπαπάς, Ιάκωβος Σκούρος

Καθηγήτρια: Στέλλα Χριστοδούλου

 

Ευρωπαϊκή Φάση – Αποτελέσματα:

Σε συνέχεια της πολύ απαιτητικής εθνικής φάσης, στην οποία συμμετείχαν 19.000 μαθητές από 19 χώρες, οι νικητήριες ομάδες από κάθε χώρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο διάρκειας δύο λεπτών με αντικείμενο την ευημερία. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να φανταστούν ότι προσκλήθηκαν σε μια διεθνή εκδήλωση για να παρουσιάσουν ένα βίντεο σχετικά με την ευημερία στη χώρα τους, με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η κριτική επιτροπή, που αποτελείται από ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ειδικούς στους τομείς της στατιστικής, των μαθηματικών, της ευημερίας και της επικοινωνίας, αξιολόγησε τα 63 βίντεο που υποβλήθηκαν και επέλεξε τα 5 κορυφαία της κάθε ηλικιακής ομάδας, 14-16 (30 εργασίες) και 16-18 (33 εργασίες).

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 16-18 ετών

Στην ηλικιακή ομάδα 16-18 ετών, το πρώτο βραβείο απονέμεται στην ομάδα KOMPOT (Σλοβενία), με το συγκινητικό βίντεο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο πρωταγωνιστής Branko δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη Σλοβενία. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από τη δημιουργική ιστορία που χρησιμοποιήθηκε για να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις και τις σκέψεις του αφηγητή με στατιστικά δεδομένα, καθώς και από την τεχνική ποιότητα του βίντεο.

Η ομάδα ALGEBROS (Λουξεμβρούργο) είναι δεύτερη, ενώ το βίντεο της ομάδας GAVRAN (Κροατία) καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Οι ομάδες SEPTIMAGJH (Σλοβακία) και JASEJA (Σλοβακία) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα καταλαμβάνοντας την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Νικητές της ηλικιακής ομάδας 14-16 ετών

Η ομάδα AFS_GR_1 (Ελλάδα) λαμβάνει το πρώτο βραβείο στην ηλικιακή ομάδα 14-16 ετών, με το πολύ επαγγελματικό της βίντεο για την καθημερινή ζωή του Γιάννη και τις διαφορετικές διαστάσεις της ευημερίας στην Ελλάδα. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε ιδιαίτερα τη δυνατή ιστορία, την πρωτότυπη μορφή ενός βιντεοπαιχνιδιού και την εξαιρετική χρήση δεδομένων και οπτικοποιήσεων.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ομάδα 3VIS (Ιταλία) και η ομάδα BUNG BANDA (Ουγγαρία) την τρίτη θέση. Οι ομάδες BTCMASTERS (Σλοβακία) και SPOMINCICE (Σλοβενία) καταλαμβάνουν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουνίου 2023 η ώρα 12:00 (ώρα Κύπρου) στο Λουξεμβούργο. Θα μεταδίδεται μέσω διαδικτύου.

Για την όλη διαδικασία μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού στον σύνδεσμο: ESC_2023 (esc2023.eu)

Για να παρακολουθήσετε όλα τα βίντεο του Ευρωπαϊκού τελικού κατά ηλικιακή ομάδα, κάνετε κλικ στους εξής συνδέσμους: 14-16 και 16-18.

 

(ΜΒ/ΣΧ)