Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2023 18:07

O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

O Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου μεταβαίνει σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι εργασίες του Συμβουλίου, υπό τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη 08/06/2023 και Παρασκευή 09/06/2023.

Επίκεντρο των συζητήσεων των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων θα είναι τα δύο βασικά νομοθετικά κείμενα, τα οποία αποτελούν μέρος του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Οι Υπουργοί αναμένεται, στο πλαίσιο συζήτησης των εν λόγω νομοθετημάτων, να θέσουν τις απόψεις τους, αφενός, για τα κριτήρια και τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων διεθνούς προστασίας και, αφετέρου, για το πλαίσιο της αλληλεγγύης, μεταξύ των Κρατών Μελών και τον επιμερισμό του βάρους.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου θα προβεί σε τοποθετήσεις, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα επίδειξης αλληλεγγύης, ιδιαίτερα προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, τα οποία καλούνται να διαχειριστούν και να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τα εν λόγω νομοθετήματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο, καθότι η Σουηδική Προεδρία καταβάλλει προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας επί των συγκεκριμένων προτάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Περαιτέρω θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου θα είναι, μεταξύ άλλων, η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, περιλαμβανομένης και της κατάστασης στην Τυνησία, ενώ θα εξεταστεί επιπλέον και η παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα.
(ΕΦ/ΙΣ)