Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-08-2023 09:06

Αναφορά στο Κυπριακό κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ

Κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του Διεθνούς Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, ημερομηνίας 28 Αυγούστου 2023, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων κ. Miroslav Jenča, σημείωσε ότι ήταν στο νησί από τις 27 μέχρι τις 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο της συνεχούς δέσμευσης του ΟΗΕ με τα μέρη για τη διερεύνηση κοινού εδάφους σχετικά με την πορεία στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Jenča είχε χωριστές συναντήσεις με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και κ. Ersin Tatar, αντίστοιχα, καθώς και με τους εκπροσώπους τους. Θέμα των συζητήσεων του ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις επί του εδάφους και επιχειρησιακά θέματα που σχετίζονται με την εντολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP).

Συμπλήρωσε ότι επισκέφθηκε τον τέταρτο τομέα της ειρηνευτικής αποστολής και συναντήθηκε με ειρηνευτές όπου και εξέφρασε την εκτίμηση του για τον επαγγελματισμό και την αφοσιωμένη υπηρεσία τους. Ο κ. Miroslav Jenča επισκέφθηκε επίσης τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις με τις εκεί αρχές από τις 30 Αυγούστου μέχρι 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση της ανταποκρίτριας του Associated Press αν υπήρξε κάποια πρόοδος για τον επίμαχο δρόμο στη νεκρή ζώνη μετά τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων και αν ο Γενικός Γραμματέας σχεδιάζει να συναντηθεί ξανά με τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Dujarric απάντησε ότι θα κρατούν ενήμερους τους δημοσιογράφους για όποιες συναντήσεις μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

Για την ανακοίνωση και την ερωτοαπάντηση αυτούσιες στην αγγλική γλώσσα πατήστε εδώ.

(ΑΦ/ΕΧΡ)