Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-05-2024 12:57

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την υπόθεση του Θανάση και για τα φαινόμενα εγκληματικότητας

Η εκτελεστική εξουσία θα εξετάσει γιατί από το 2005 δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν για την υπόθεση του Θανάση, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με τη μητέρα του Θανάση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση του ΔΗΚΟ για την 20η επέτειο από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην υπόθεση του Θανάση, είπε: «Είναι μια υπόθεση από το 2005. Μπορείτε να αντιληφθείτε πόσες Κυβερνήσεις έχουν περάσει από τότε. Δεν θέλω να αναφερθώ δημόσια στην επαφή και στις συναντήσεις μου με τη μητέρα του Θανάση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου. Δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αγγίξει τον δημόσιο διάλογο.

Η ουσία είναι άλλη, η ουσία είναι ότι έχουμε μια απόφαση. Και από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων, για να δούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια, από το 2005, αυτό το θέμα δεν είχε προχωρήσει.

Είμαι σε επαφή προσωπικά ο ίδιος με τη μητέρα, σε ανθρώπινο επίπεδο αν θέλετε, αλλά και ως εκτελεστική εξουσία θα πράξουμε ό,τι χρειάζεται. Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά να δούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν.»

Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει για το θέμα με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, τώρα ξεκίνησε, και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Έχω μιλήσει και με τον Γενικό και με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα μετά την απόφαση. Είμαι σίγουρος ότι θα μελετήσουν, όπως μου μετέφεραν, το αποτέλεσμα. Αλλά πέρα από το αποτέλεσμα που υπάρχει, πρέπει να δούμε και γιατί από το 2005, 19 χρόνια, ενδεχομένως δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν.»

Σε ερώτηση αν το Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Δεν αποκλείω οτιδήποτε. Είναι τραγικό, 19 χρόνια. Άρα δεν θα απέκλεια οτιδήποτε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο και εγώ προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είχα και συνάντηση –μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είναι μια τραγική πτυχή που δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή παρουσία ή αξιοποίηση από τον οποιονδήποτε– με τη μητέρα. Τη συνάντησα, είχαμε και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και, λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση, δεν αποκλείω τίποτα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.»

Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών και στη δράση διάφορων φατριών με δεδομένο και το προχθεσινό περιστατικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Από την πρώτη στιγμή είμαι σε επαφή με τον Υπουργο Δικαιοσύνης για το περιστατικό που αναφέρετε. Ο κόσμος, η κοινωνία δεν πρέπει μόνο να νιώθει, αλλά να το ζει και καθημερινά, ότι είναι ασφαλής. Και για τέτοια φαινόμενα που βλέπουμε δυστυχώς διαχρονικά στον τόπο μας, μέσα από κινήσεις που γίνονται, ειδικότερα από την Αστυνομία, πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή. Αυτό δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση». 

(ΡΜ/ΝΓιαν/ΕΑθ)