Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-03-2024 16:11

Τελέστηκε η κηδεία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Αντρέα Στυλιανού

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, 3 Μαρτίου 2024, στις 2 μ.μ. η εξόδιος ακολουθία του αγωνιστή της ΕΟΚΑ και πρώην κοινοτάρχη της κοινότητας Λαγουδερών Αντρέα Στυλιανού στην Ιερά Μονή Παναγιάς του Άρακα στα Λαγουδερά.

Ο Αντρέας Στυλιανού, ένθερμος πατριώτης, υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων συντρόφων του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο, όπου ο Αυξεντίου έδωσε μόνος του τη μάχη με τους πάνοπλους και πολυάριθμους Βρετανούς στρατιώτες.

Ο Αντρέας Στυλιανού γεννήθηκε στο χωριό της επαρχίας Λευκωσίας στις 20 Οκτωβρίου του 1930. Οι γονείς του ήταν ο Στυλιανός Νικηφόρου και η Μαρία Παναγιώτου. Άνθρωποι φτωχοί, εργατικοί και έντιμοι. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και ήταν πολύ καλός μαθητής. Από μικρός έμαθε να αγαπάει την πατρίδα και τον Χριστό και επεδίωκε πάντα να γίνει σωστός άνθρωπος και καλός Χριστιανός. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο σε ηλικία 11 ετών, για βιοποριστικούς λόγους, εργάστηκε σε πολλές ιδιωτικές δουλειές στο θέρος και στη σπορά χωραφιών. Εργάστηκε επίσης ως τεχνίτης υποδηματοποιός στη βιοτεχνία του Μιχαήλ Ελευθερίου. Ως πρωτότοκος στην οικογένειά του ανέλαβε να εργάζεται σε πολλές οικοδομές, για να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1952, όταν μετακόμισε στη Λευκωσία, όπου εργαζόταν, για να συντηρεί οικονομικά τα τέσσερα αδέλφια του που φοιτούσαν στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Η πρώτη επαφή του Αντρέα Στυλιανού με τον αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59 έγινε στις 25 Μαρτίου 1954, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Τον Αύγουστο του 1955, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πατρίδας, ορκίστηκε και έγινε μέλος της ΕΟΚΑ από τον Μιχάλη Ελευθερίου στο σπίτι του Κυριάκου Νικηφόρου.

Ο Αντρέας Στυλιανού έζησε τη ζωή του με ισχυρό το αίσθημα του δικαίου και βαθιά χριστιανική πίστη και έχαιρε αγάπης, θαυμασμού και εκτίμησης από όλους όσοι τον γνώριζαν.   

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος. Επικήδειους εκφώνησαν ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος, εκ μέρους της οικογένειας ο κ. Μιχάλης Στυλιανού και εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου Λαγουδερών ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Συμεού. Στεφάνι κατέθεσαν, ανάμεσα σε άλλους, ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Επίτροπος Ορεινών Περιοχών κ. Χαράλαμπος Χριστοφίνας και εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Τορναρίτης. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας ο πρέσβης της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, οι φίλοι και συναγωνιστές του κ. Νίκος Κόσιης και κ. Χαράλαμπος Μπαταριάς και πλήθος κόσμου.

Αποχαιρετώντας τον Αντρέα Στυλιανού, ο κ. Χαράλαμπος Μπαταριάς χαρακτήρισε τον θάνατό του μια μεγάλη και δυσαναπλήρωτη απώλεια και σημείωσε ότι ο εκλιπών δεν φείσθηκε κόπων και προσωπικών θυσιών, προκειμένου να προσφέρει τα πάντα για τον απελευθερωτικό αγώνα, την πατρίδα και τους συμπατριώτες του.  

Η κηδεία, η οποία συνέπεσε με το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, τελέστηκε δημοσία δαπάνη, μετά από προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

Για τα σχετικά πλάνα πατήστε εδώ.

(ΝΓιαν/ΓΣ)