Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2024 13:10

Υπουργικό – Παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Επαρχία Λεμεσού και τον Κορμακίτη

Την παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους στους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τον Δήμο Γερμασόγειας, Επαρχία Λεμεσού, και την Κοινότητα Κορμακίτη, Επαρχία Κερύνειας, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από σχετικές προτάσεις που υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες που έπληξαν δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες στην κατεχόμενη Κοινότητα του Κορμακίτη τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφηκαν 72 αιτήματα για ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά, καθώς και ζημιές σε δημόσιες υποδομές και στο οδικό δίκτυο. Συνολικά, η εκτίμηση ζημιάς ανέρχεται στις €135.000, που θα διατεθούν από τον Προϋπολογισμό 2024 του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, σε συνέχεια των έντονων καιρικών φαινομένων και του ανεμοστρόβιλου, που εκδηλώθηκαν στον Δήμο Γερμασόγειας τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών υλικών ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικά υποστατικά, οχήματα, δημόσιες υποδομές, κτλ, καταγράφηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού ζημιές σε 191 κατοικίες, 19 επαγγελματικά υποστατικά και 104 οχήματα. Η συνολική προκαταρτική εκτίμηση ζημιών ανέρχεται σε €1.7 εκ., ωστόσο η τελική δαπάνη εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη ή/και θα διαφοροποιηθεί.

Για σκοπούς της παραχώρησης κατά χάριν οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες, έχουν καθοριστεί κριτήρια, στη βάση των οποίων θα εξεταστούν τα αιτήματα. Οι οικοδομές ή οποιεσδήποτε προσθήκες, που ανεγέρθηκαν χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών, δεν θα συνυπολογίζονται στο ύψος της εκτιμηθείσας βοήθειας και για τις οποίες δεν θα παρέχεται κατά χάριν οικονομική βοήθεια. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι εκτιμήσεις ζημιών σε γεωργικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες θα εξετάζονται χωριστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Μιλώντας μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα υποστατικά που πλήγηκαν στον Κορμακίτη δεν καλύπτονται από ασφάλεια λόγω του ότι βρίσκονται στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. «Θα καλυφθούν οι ζημιές στις ιδιωτικές κατοικίες μέχρι €1.000 εξ ολοκλήρου και άνω των €1.000 κατά 80%», ανέφερε.

Σε σχέση με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας για αποκατάσταση των ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο στην Επαρχία Λεμεσού, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι έγινε κατηγοριοποίηση των ζημιών, στη βάση της οποίας θα δοθεί η οικονομική βοήθεια. Για παράδειγμα, είπε, σε ιδιωτικές κατοικίες που δεν καλύπτονται από ασφάλεια, θα δοθεί το 80% με μέγιστο ποσό τις €20.000, ενώ για όσες κατοικίες καλύπτονται από ασφάλεια το μέγιστο ποσό καθορίστηκε στις €3.000 αφαιρετέο το ποσό excess waiver. Η ίδια φιλοσοφία, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, ισχύει και για ενοικιαζόμενες κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά. «Ανάλογα αν καλύπτονται από ασφάλεια ή όχι, μπαίνει ένα συγκεκριμένο ποσό και καταβάλλεται χορηγία», σημείωσε.

Ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι η προθεσμία για υποβολή αιτήματος λήγει στις 15 Μαρτίου. Τα αιτήματα θα εξετάζονται από τριμελή επιτροπή που θα απαρτίζεται από Πολιτικό Μηχανικό και τεχνικούς της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού και σε περίπτωση ένστασης και πάλι θα εξετάζεται από επιτροπή που δημιουργήθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

Η καταβολή της οικονομικής βοήθειας θα καταβληθεί άμεσα μετά τη λήξη της προθεσμίας στις 15 Μαρτίου, είπε καταληκτικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

(ΜΚυ/ΕΑθ)