Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2024 14:27

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για θέματα Μεσογείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο

Ο Γάλλος Γερουσιαστής κ. Pascal Allizard, Ειδικός Αντιπρόσωπος για θέματα Μεσογείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας, ολοκλήρωσε χθες επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο, μετά από σχετική πρόσκληση της Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου. 

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Allizard, συνοδευόμενος από την κα Χαραλαμπίδου, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργο Παπαναστασίου, καθώς και σύντομη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Παρακάθισε επίσης σε δείπνο εργασίας, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του η κα Χαραλαμπίδου στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρη Γεωργιάδη, της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο κας Salina Grenet-Catalano και του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. 

Εξάλλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Allizard περπάτησε κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην παλιά Λευκωσία και επισκέφθηκε τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου σε ειδική τελετή κατέθεσε στεφάνι προς τιμή των πεσόντων. Επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Κατά τις προαναφερθείσες συναντήσεις και στο δείπνο εργασίας, αντηλλάγησαν απόψεις για τις συνθήκες αυξανόμενης αστάθειας, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και για τις προκλήσεις ασφάλειας ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και για το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό ισοζύγιο ισχύος στην περιοχή και τις πιθανές επιπτώσεις του. Ο κ. Allizard ενημερώθηκε για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τις εν εξελίξει προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και για το ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου. Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα και στις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και τα άλλα μεσογειακά κράτη, ιδιαίτερα λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. 

Συζητήθηκαν επίσης θέματα ενεργειακής ασφάλειας, υπό το φως νέων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και σημειώθηκε από κυπριακής πλευράς η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την ενίσχυση της συνεισφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα. Εξάλλου κατά τη συνάντησή του με τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο κ. Allizard ενημερώθηκε για την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου «Αμάλθεια» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ τόνισε τη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης του ενδιαφέροντος και της δέσμευσης του Οργανισμού στην περιοχή της Μεσογείου και την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στις στρατιωτικές συγκρούσεις που διαταράσσουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Ειδικότερα για την Κύπρο, ο κ. Allizard εξέφρασε την ευχή όπως ο διορισμός Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συμβάλει στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.  Αναφορικά δε  με τις αντιδράσεις από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Allizard υπογράμμισε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)