Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2024 14:13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το σχέδιο «Αμάλθεια»

Εντός των επόμενων ημερών θα αναχωρήσει και το δεύτερο πλοίο από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς πότε θα αναχωρήσει το δεύτερο πλοίο από την Κύπρο με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, είπε: «Tο φορτίο έχει ήδη φορτωθεί στο δεύτερο πλοίο, έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν συμφωνηθεί. Υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που θα πρέπει να είναι ευνοϊκές, για να μπορέσει να αναχωρήσει το δεύτερο πλοίο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται το δεύτερο πλοίο να αναχωρήσει για τη Γάζα.

Είναι βεβαίως σχετική και η συνάντηση που θα συγκληθεί στην Κύπρο στις 21 Μαρτίου, με εκπροσώπους από 40 κράτη για τον απαραίτητο συντονισμό που επιβάλλεται, για να μπορέσει αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια, που φτάνει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, και να εντατικοποιηθεί και να αυξηθεί η ροή της, αλλά και να διασφαλιστεί αυτή η συνεχής ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας.»

Σε ερώτηση σε ποιο επίπεδο θα γίνει η συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα γίνει «σε τεχνοκρατικό επίπεδο» και πρόσθεσε: «Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων ως προς την υλικοτεχνική υποστήριξη, με την οποία μπορεί το κάθε κράτος να συνδράμει σε αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Τα μεγέθη της ανθρωπιστικής βοήθειας που σήμερα έχει ανάγκη ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα είναι τέτοια που χρειάζεται η συμβολή πολλών κρατών. Κανένα κράτος από μόνο του δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, πόσω μάλλον η Κύπρος».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι στα 40 κράτη περιλαμβάνονται κράτη που έχουν συνυπογράψει την Κοινή Διακήρυξη, που έχουν ήδη χαιρετίσει την υλοποίηση της πρωτοβουλίας και πολλά άλλα κράτη που έχουν πρόθεση να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

«Είναι ενδεικτικό το ότι προχθές κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, σε μια ιστορική μέρα για τις σχέσεις Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ο Πρωθυπουργός του Βελγίου επιδίωξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του μετέφερε την πρόθεση του Βελγίου να συμμετέχει και αυτό στην “Αμάλθεια”», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

(ΡΜ/ΝΓ/ΓΣ)