Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 07:41

Ο πρόεδρος και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων παρενέβησαν στις εργασίες της 71ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024

Άρχισαν σήμερα οι εργασίες της 71ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία διεξάγεται μεταξύ 24 και 26 Μαρτίου 2024 στο κτήριο του ΕΚ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και οι βουλευτές κ. Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Κωστής Ευσταθίου.

Στο πλαίσιο συζήτησης ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Χάρης Γεωργιάδης επισήμανε ότι μπορεί η ευρωπαϊκή ατζέντα να θέτει μια ευρύτητα κοινών στόχων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ισότητα των φύλων και η τραπεζική ένωση, ωστόσο, όπως ανέφερε, κανένας από τους στόχους αυτούς δεν θα έχει  ουσιαστική σημασία εάν δεν προστατευθούν η ελευθερία και η δημοκρατία. Όπως υπογράμμισε, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη, εντούτοις το γεγονός αυτό δεν ήταν μεμονωμένο αφού έκτοτε παρατηρούνται εστίες αποσταθεροποίησης λόγω των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. Υπογράμμισε δε ότι η συγκρότηση μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας αποτελεί αδήριτη ανάγκη για την υπεράσπιση των φιλελεύθερων δημοκρατιών από τα αυταρχικά καθεστώτα που αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία.

Στο πλαίσιο συζήτησης για την πολιτική ισότητας των φύλων και την εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στα κοινοβούλια, η κ. Νικολάου ανέφερε ότι η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στην πολιτική συνδέεται άμεσα με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη δικαιότερη εκπροσώπηση του συνόλου της κοινωνίας και ότι  οι γυναίκες εξακολουθούν να υπο-εκπροσωπούνται τόσο σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων όσο και σε άλλα θεσμικά αξιώματα. Πρόσθεσε ότι το ίδιο περιορισμένη είναι και η συμμετοχή τους στην κοινωνικοπολιτική δράση, στον συνδικαλισμό, στους μαζικούς φορείς, στους κοινωνικούς αγώνες και ότι εδώ έγκειται το πραγματικό πρόβλημα της απουσίας των γυναικών από την πολιτική ζωή. Υπέδειξε επίσης ότι οι γυναίκες επωμίζονται το βάρος και τις ευθύνες εξαιτίας των έμφυλων κοινωνικών ρόλων και ότι τα έμφυλα στερεότυπα και οι διακρίσεις που επικρατούν στην κοινωνία θέτουν εμπόδια στις γυναίκες που αποφασίζουν να εμπλακούν στη δημόσια ζωή. Η Κύπρια βουλεύτρια τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την εξάλειψη των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που τίθενται ως εμπόδια στη διεκδίκηση ηγετικών θέσεων από τις γυναίκες, οι οποίες επιπροσθέτως επωμίζονται την απουσία του κοινωνικού κράτους. Προέβη επίσης σε υπόμνηση του συνεχιζόμενου μαρτυρίου των γυναικών-θυμάτων της εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Τέλος η κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι την ώρα που γίνεται αναφορά στις γυναίκες των λαών της Ευρώπης πρέπει ταυτόχρονα οι σκέψεις και το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στις γυναίκες της Παλαιστίνης που υποφέρουν το ανελέητο σφυροκόπημα του Ισραήλ, που δολοφονούνται κάθε λεπτό, που γεννούν στους δρόμους και που βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)