Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 09:19

Παρέμβαση βουλευτή κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στις εργασίες της ολομέλειας της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συνεχίζονται οι εργασίες της 148ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που πραγματοποιούνται στη Γενεύη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενης από τους βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου (επικεφαλής), κ. Στέφανο Στεφάνου και την κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σε παρέμβασή του κατά τη γενική συζήτηση ενώπιον της ολομέλειας του Οργανισμού με θέμα «Κοινοβουλευτική διπλωματία: οικοδομώντας γέφυρες ειρήνης και κατανόησης», ο κ. Νεοφύτου επισήμανε τη σημαντική συμβολή της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην πρόληψη συγκρούσεων, τη διαμεσολάβηση και την οικοδόμηση ειρήνης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Τo συγκριτικό πλεονέκτημα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας έναντι της παραδοσιακής διπλωματίας, που αφορά κυρίως στη μεγαλύτερη ευελιξία της, σημείωσε, επιτρέπει τη δημιουργία επαφών με διάφορους δρώντες στη διεθνή σκηνή, αλλά και τη συμμετοχή σε συζητήσεις επί πιο ευαίσθητων θεμάτων.

Αναφερόμενος στις πρωτοφανείς προκλήσεις που ταλανίζουν την ανθρωπότητα σήμερα, οι οποίες επιδεινώνονται περαιτέρω από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε την ανάγκη της πιο έντονης παρουσίας των κοινοβουλίων στις διεθνείς σχέσεις. Δεδομένου, υποστήριξε, ότι οι βουλευτές δεν δεσμεύονται από επίσημες διαπραγματευτικές εντολές, μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων και στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας, εκεί όπου οι παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις είναι είτε περιορισμένες είτε απουσιάζουν.

Η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, προϋποθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό διεθνές πλαίσιο, με τα Ηνωμένα Έθνη στο επίκεντρο. Επισημαίνοντας την καθοριστική σημασία της συμμετοχής των κοινοβουλίων στις προσπάθειες διατήρησης και αναζωογόνησης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, για τη διασφάλιση τόσο της συμμόρφωσης των κυβερνήσεων με το διεθνές δίκαιο, όσο και της εφαρμογής διεθνών συμφωνιών, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι η συνεισφορά των κοινοβουλίων στις παγκόσμιες συζητήσεις και τις διαδικασίες του ΟΗΕ είναι ουσιαστική και σε ό,τι αφορά τις χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Το βαρύτερο πλήγμα στις κοινές προσπάθειες για διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, το επιφέρουν χωρίς αμφιβολία οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, ενώ ακόμα πιο ανησυχητική είναι η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι, αν δεν επικρατούσε μια τέτοια λογική και η Τουρκία αναγκαζόταν να λογοδοτήσει για την παράνομη εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή και τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού της Κύπρου, το Κυπριακό δεν θα είχε παραμείνει άλυτο για μισό αιώνα. Αντίθετα, συνέχισε, η αξίωση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών», σε συνδυασμό με τις κλιμακούμενες προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της επί του εδάφους και στη θάλασσα, υποδεικνύουν την ανοχή που επιδεικνύεται στην πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία. Η αποσχιστική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις τρέχουσες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας, προς όφελος ολόκληρου του λαού της Κύπρου, της ίδιας της Τουρκίας και της ευρύτερης περιοχής, επισήμανε ο κ. Νεοφύτου.

Η παγκόσμια κοινοβουλευτική κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την παρούσα συγκυρία, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου και να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην κοινοβουλευτική διπλωματία, κεφαλαιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ώστε να γεφυρωθούν διαφορές και να προωθηθούν αμοιβαία επωφελείς λύσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου, του διαλόγου, της αμοιβαίας κατανόησης και της συνεργασίας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)