Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-03-2024 14:49

Μέλη αντιπροσωπίας της Βουλής των Αντιπροσώπων παρενέβησαν στις εργασίες της 71ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC)

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 71ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 24 και 26 Μαρτίου 2024 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν στη Διάσκεψη o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης (επικεφαλής) και οι βουλευτές κ. Μαρίνα Νικολάου, Χρύσης Παντελίδης και Κωστής Ευσταθίου.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της ανοιχτής στρατηγικής αυτονομίας, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε την ανάγκη όπως η ΕΕ αποκτήσει επιτέλους νοοτροπία πρωταγωνιστή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της απεξάρτησής της από τρίτους για την κάλυψη των αμυντικών της αναγκών, ώστε να μην καθίσταται η ευρωπαϊκή ήπειρος πεδίο αντιπαραθέσεων των μεγάλων δυνάμεων.

Στο πλαίσιο παρέμβασης του κ. Παντελίδη για το ίδιο θέμα και αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου για την Εσωτερική Αγορά, κ. Breton, σύμφωνα με τις οποίες «η εποχή της αθωότητας και της αφέλειας έχει φθάσει στο τέλος της στην περίπτωση της Ρωσίας», ο κ. Παντελίδης επισήμανε ότι αυτή η δήλωση δεν πρέπει να αφορά μόνο τη Ρωσία αλλά και την Τουρκία. Ειδικότερα, ο κ. Παντελίδης υπενθύμισε ότι η Τουρκία, εδώ και 50 χρόνια, κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα τελευταία 20 χρόνια έδαφος της ΕΕ και στηλίτευσε το γεγονός ότι, παρά την κατοχή αυτή, χώρες τις ΕΕ πωλούν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στην κατοχική Τουρκία, στο πλαίσιο διμερών εμπορικών συνεργασιών, που ξεπερνούν την όποια συμβατική συνεργασία τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Η Διάσκεψη ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση της Συνεισφοράς της προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και σχετικών συμπερασμάτων, όπου περιλήφθηκε τροπολογία της κυπριακής αντιπροσωπίας για την ισχυρή στήριξη της Διάσκεψης της COSAC στο σχέδιο «Αμάλθεια» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)