Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2024 09:35

Επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα – 27 Μαρτίου 2024

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας υπό τον πρόεδρό της κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και τα μέλη αυτής κ.κ. Γιώργο Κάρουλλα, Βαλεντίνο Φακοντή, Παύλο Μυλωνά και Αλέκο Τρυφωνίδη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα μεταξύ 25-26 Μαρτίου 2024 και είχε χωριστές κατά σειρά συναντήσεις με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Αντιπρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. Επίσης, η επιτροπή παρέστη στην επίσημη δοξολογία και στη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, η επιτροπή παρέστη στην επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια στη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις 26 Μαρτίου, η επιτροπή είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής. Περαιτέρω, συζητήθηκαν  οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις και η προκλητική στάση της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και διαπιστώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, των διμερών και πολυμερών συνεργασιών και της κοινής συμμετοχής Κύπρου και Ελλάδας σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προς ενδυνάμωση της κοινής μας αμυντικής πολιτικής, ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε την επιτροπή ότι προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η κατάληξη σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα αποτελεί εν τοις πράγμασι κορυφαία διαδικασία της άμυνας της Ελλάδας.

Ακολούθως, η επιτροπή είχε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων επί ζητημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην ενεργειακή πολιτική, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται της ανάγκης τήρησης κοινής στρατηγικής πολιτικής στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, αναβάθμισης της  αμυντικής συνεργασίας και ενίσχυσης του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ελλάδας.

Τέλος, η επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ελλάδα σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και αντηλλάγησαν απόψεις για την ανάπτυξη συνέργειας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η επιτροπή παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον Αντιπρόεδρο και Μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κατά το οποίο κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι επιβάλλεται η αναβάθμιση των σχέσεων των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών με επαφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καθορίζονται οι στρατηγικές αντιμετώπισης των κοινών προκλήσεων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)