Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2024 11:13

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο Ε΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι ιδρυτικοί μύθοι της Κύπρου ανά τους αιώνες και ο Όμηρος», χθες

Με μεγάλη χαρά και τιμή βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα, για να απευθύνω χαιρετισμό σε αυτό το σπουδαίο για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου συνέδριο, το οποίο καταπιάνεται με τους ιδρυτικούς μύθους του νησιού μας ανά τους αιώνες και τη σύνδεσή τους με τα έργα του σημαντικότερου Έλληνα επικού ποιητή της αρχαιότητας, του Ομήρου. Η κυπριακή γραμματεία, μια απέραντη θάλασσα μύθων και ιστοριών, στέκει ως ένας φάρος πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων, εμπνέοντας και διαμορφώνοντας τη σύγχρονη σκέψη.

Το διήμερο συνέδριο θα μας ταξιδέψει στην πλούσια πολιτιστική και ιστορική μας κληρονομιά μέσω των πρωτότυπων ανακοινώσεων που θα παρουσιάσουν οι έγκριτοι ομιλητές μας από Ελλάδα και Κύπρο.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θέτοντας ως έναν από τους σημαντικότερους στρατηγικούς του στόχους την πολιτιστική παιδεία και εκπαίδευση, στηρίζει έμπρακτα δράσεις όπως η σημερινή, οι οποίες απευθύνονται τόσο στο ευρύτερο κοινό όσο και σε πιο εξειδικευμένο ακροατήριο, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί της Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης, τα μέλη της διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας, τους Κύπριους –και όχι μόνο– λογοτέχνες και τους μελετητές της αρχαίας (κυπριακής) γραμματείας.

Μέσα από τέτοιας βαρύνουσας σημασίας διαθεματικές δράσεις αναπτύσσεται η καλλιέργεια της πολιτιστικής παιδείας, ενός σημαντικού πυλώνα του σχεδίου δράσης του Υφυπουργείου μας, για την προώθηση του οποίου έχουμε αναπτύξει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα εκπαίδευσης.

Η Κύπρος, μέσα από το ιστορικό της παρελθόν και τις ποικίλες επιρροές που δέχθηκε από τους κατακτητές της, υπήρξε ένα χωνευτήρι πολιτισμών που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη συλλογική μας συνείδηση.

Είναι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αναμένουμε να παρακολουθήσουμε τις παρουσιάσεις των έγκριτων ομιλητών του συνεδρίου, οι οποίες είμαι βέβαιη, ότι όχι μόνο θα μας μεταλαμπαδεύσουν νέες γνώσεις για τους ιδρυτικούς μύθους της Κύπρου, αλλά θα μας εμπνεύσουν να εκτιμήσουμε και να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), το Εργαστήριο Κυπριακών Μελετών (ΕΡ.ΚΥ.ΜΕ.) του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., το Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φιλολόγων Κύπρου «Στασίνος» και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων Σ.Ε.Κ.Φ. - Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ., για τη διοργάνωση του Ε’ διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου του κύκλου «Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες».

Να τους ευχαριστήσω για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προώθησή της στις επόμενες γενιές. Ευχαριστίες, επίσης, και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών που ανάλαβε ως χορηγός επικοινωνίας.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να εκφράσω και τις θερμότερες των ευχαριστιών μου σε όλους εσάς τους συμμετέχοντες για την αφοσίωση και ενεργό συμμετοχή σας, και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα στέκεται συμπαραστάτης και αρωγός τέτοιων σπουδαίων πρωτοβουλιών που προωθούν την πολιτιστική παιδεία και εκπαίδευση στο νησί μας, πάντα με στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

Για το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΝΖ)