Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2024 12:19

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΚΣΕΔ

Συνάντηση με τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης (ΚΣΕΔ), Αντιπλοίαρχο Πολεμικού Ναυτικού Αντρέα Χαραλαμπίδη, είχε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την οποία έτυχε ενημέρωσης για την αποστολή και το έργο του Κέντρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ιωάννου σημείωσε την ικανοποίησή του για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας για αντιμετώπιση ενδεχόμενων ανθρωπογενών και φυσικογενών κρίσεων. Εξίσου σημαντικός, ανέφερε, είναι «ο απαραίτητος συντονισμός των εμπλεκόμενων Τμημάτων ή Υπουργείων που καλούνται να διαχειριστούν μια κρίση». Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ εμπίπτει και το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ», το οποίο καλείται να διαχειριστεί 25 Σχέδια.

«Για μας ως Υπουργείο Εσωτερικών είναι εξίσου σημαντική η συνεισφορά του ΚΣΕΔ στη διαχείριση θαλάσσιων ροών μεταναστών. Όπως γνωρίζετε, ενώ έχουμε καταφέρει να μειώσουμε και να εκμηδενίσουμε σχεδόν τις ροές μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, παρατηρείται δυστυχώς, μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πόλεμο στη Γάζα, μια μεγάλη αύξηση αφίξεων διά θαλάσσης», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Πρόσθεσε πως, λαμβάνοντας υπόψη την επικινδυνότητα και την κατάσταση των βαρκών που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές, ο ρόλος και η ετοιμότητα του ΚΣΕΔ για αντιμετώπιση πιθανών σεναρίων έρευνας και διάσωσης είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό σε επίπεδο ΕΕ γίνεται τακτικά με τους εταίρους μας στο πλαίσιο των Συμβουλίων Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζει επισκέψεις σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη για περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, σε μια προσπάθεια κάποιες περιοχές της χώρας να χαρακτηριστούν ασφαλείς, προκειμένου να υπάρχει η επιλογή επιστροφής ή απέλασης Σύρων υπηκόων πίσω στη χώρα τους.

Τέλος, σε ερώτηση για τον αριθμό των αφίξεων διά θαλάσσης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς και ότι παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις περσινές ροές μέσω θαλασσίων οδών. «Δυστυχώς, μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023, έχουν αυξηθεί ουσιαστικά οι αφίξεις διά θαλάσσης», είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

(ΜΚυ)