Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2024 12:15

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην εκδήλωση για την τελετή υπογραφής μνημονίων για την έναρξη της παγκύπριας επέκτασης του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς και ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της ακρίβειας που θα λάβει η Κυβέρνηση στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Αυτή η Κυβέρνηση απέδειξε από την πρώτη μέρα, με πράξεις και όχι με λόγια, ότι έχει μια και μόνο προτεραιότητα, τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που από την αρχή έχουμε παρουσιάσει δύο πακέτα μέτρων πέραν των €196 εκατ. το πρώτο και πέραν των €60 εκατ.  το δεύτερο. Την ίδια στιγμή [λειτουργούμε] μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, γιατί δεν είναι μόνο τα πακέτα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση. Να σας θυμίσω την ΑΤΑ, όπου επωφελήθηκαν χιλιάδες συμπατριώτες μας, να σας θυμίσω την αύξηση του κατώτατου μισθού, να σας θυμίσω στο πλαίσιο της ολιστικής μας προσέγγισης τα σχέδια για το θέμα του ηλεκτρισμού, το θέμα της ενέργειας, γιατί από εκει πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό και οι αυξήσεις, η ακρίβεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους και πολλά άλλα σχέδια.

Και ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα θα ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα, κάποια οριζόντια, κάποια στοχευμένα.

Η προτεραιότητά μας είναι να ανακοινώνουμε στοχευμένα μέτρα, ακριβώς για να αντιμετωπίσουν εκείνοι οι συμπατριώτες μας που έχουν τις περισσότερες προκλήσεις το θέμα της ακρίβειας.

Την ίδια στιγμή και επειδή είμαστε και σε μια προεκλογική περίοδο, ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες. Θέλω να θυμίσω τον κυπριακό λαό ότι αυτές οι ανέξοδες εξαγγελίες, όταν κάποιοι τις ακολούθησαν, οδήγησαν αυτή τη χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Να σας θυμίσω τι έγινε το 2012 σε αυτή τη χώρα. Εμείς ως υπεύθυνη Κυβέρνηση είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό, δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε πολιτικές, οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο ξανά τούτη τη χώρα.

Η ακρίβεια είναι γεγονός, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε πού παρατηρείται περισσότερη ακρίβεια, πού είναι μεγαλύτερες οι προκλήσεις και είναι μόνο μέσα από μια ολιστική προσέγγιση που ακολουθούμε, [όπως με] μέτρα αύξησης των απολαβών, με το θέμα του ηλεκτρισμού, που θα αντιμετωπίσουμε συνολικά αυτό το θέμα.»

Ερωτηθείς αν ενδέχεται να παραμείνει ο μειωμένος φόρος καυσίμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχουμε σε λίγο Υπουργικό Συμβούλιο, να αναμένουμε τη συζήτηση που θα γίνει. Επαναλαμβάνω, κάποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και κάποια μέτρα οριζόντια.»

Κληθείς να αναφερθεί στην πρόταση της Κυβέρνησης για τις πολλαπλές συντάξεις, την κατάργησή τους και αύξηση του φιλοδωρήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Θεωρώ ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη που τόλμησε να αγγίξει ένα θέμα που τόσο καιρό συζητείται αλλά κανείς, μα κανείς, δεν τόλμησε να αγγίξει. Η Κυβέρνηση έβαλε μια πρόταση στο τραπέζι και έχουμε καλέσει για διαβούλευση, για να καταλήξουμε σε μια φόρμουλα, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που, επαναλαμβάνω, υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια και για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση αγγίζει αυτό το θέμα.

Έχουμε μια πρόταση κάτω, να έρθουν να συζητήσουμε. Γι’ αυτό καλέσαμε για διαβούλευση, ακριβώς για να καταλήξουμε σε κάτι που είναι σωστό, σε κάτι που θα περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Επαναλαμβάνω, έγιναν πολλές δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κανείς δεν τόλμησε να βάλει στο τραπέζι μια πρόταση. Εμείς βάλαμε μια πρόταση. Αν κάποιοι διαφωνούν, δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας, της διαβούλευσης, ελάτε να συζητήσουμε, να καταλήξουμε κάπου που θα περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα ικανοποιεί και την κυπριακή κοινωνία.

Επαναλαμβάνω, δεν ξέρω πόσα χρόνια συζητείται αυτό το θέμα, κανείς δεν τόλμησε. Εμείς τολμήσαμε και βάλαμε πρόταση στο τραπέζι.»

Ερωτηθείς αν υπάρχουν νεότερα σε σχέση με τον θαλάσσιο διάδρομο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Έχω ενημερωθεί πολύ συγκεκριμένα από τους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού, όταν είχα πρόσφατα συνάντηση για τη δημιουργία του λιμένα εκεί. Ο στόχος είναι η 1η Μαΐου, αλλά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχα, φαίνεται ότι ενδεχομένως να υπάρχει κατάληξη σαφώς νωρίτερα και είναι κάτι που θα βοηθήσει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.»

(ΡΜ/ΝΖ/ΕΠ)