Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2024 11:38

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την τελετή υπογραφής μνημονίων για την έναρξη της παγκύπριας επέκτασης του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της παγκύπριας πλέον εφαρμογής του «Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς».

Η υλοποίηση αυτής της σημαντικής δράσης, εντός του πλαισίου του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027 – επιτρέψτε μου να μνημονεύσω τη μακαριστή Ζέτα που το συμπεριέλαβε στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα – αποτελεί μια έμπρακτη, καινοτόμο κοινωνική επένδυση με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο και με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κάθε Κύπριου πολίτη, φίλες και φίλοι, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, αποτελεί βασική συνιστώσα της Διακυβέρνησής μας. Ως Κυβέρνηση παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε το Κράτος να προωθεί και να εφαρμόσει πολιτικές, οι οποίες μέσα από τις προσφερόμενες υπηρεσίες θα ενισχύσουν κατά τρόπο ουσιαστικό την ευημερία του πολίτη. Και είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο που προχωρούμε, μετά την πετυχημένη πιλοτική εφαρμογή, με την εφαρμογή του Προγράμματος του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό, μια κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί αφ’ ενός να στηρίξει τους πολίτες με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό και αφ’ ετέρου να ενισχύσει τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καλύτερη υλοποίηση του έργου τους στους τομείς κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής συνοχής.

Εξάλλου, μια άλλη σημαντική διάσταση, αυτό συμβαδίζει και με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε πολύ σύντομα με τις πρώτες εκλογές, αφού στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Τοπικές Αρχές αποκτούν πλέον ενισχυμένο ρόλο σε πολλά θέματα. ΄Οταν μιλάμε για το συγκεκριμένο, πάντοτε αναλαμβάνετε περισσότερες αρμοδιότητες, εξουσίες, αλλά θέλω να ξέρετε ότι είναι πάντοτε με τη στήριξη του κράτους, την καθοδήγηση και συνεργασία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς επίσης όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται.

Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού δικτύου και η ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικών υπηρεσιών στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της γενικότερης προσέγγισης για αποκέντρωση και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικότερα σε αυτά τα θέματα που αφορούν στους πολίτες. Άρα, και με αυτόν τον θεσμό και γενικότερα με τη μεταρρύθμιση δίνουμε πολύ περισσότερες εξουσίες σε όλους εσάς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε δίπλα σας, για να σας βοηθήσουμε να εφαρμόσετε και να υλοποιήσουμε πετυχημένα αυτές τις εξουσίες που δίνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε προκλήσεις στην πορεία, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα είμαστε μαζί, θα είμαστε δίπλα σας, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις. Και στη συνέχεια, αυτή είναι η προσέγγισή μας, να σας δώσουμε ακόμη περισσότερες εξουσίες ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί πιστεύουμε πραγματικά στον σημαντικό ρόλο που έχετε να διαδραματίσετε, ειδικά σε κοινωνικά θέματα, σε θέματα εκπαίδευσης, υγείας, επαναλαμβάνω, πάντοτε με το κράτος δίπλα σας.


Ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετούμε τέτοιες καλές πρακτικές, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της χώρας μας, αλλά και ως ένδειξη της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης που θέλουμε ως Κυβέρνηση να χαρακτηρίζεται όχι από λόγια, αλλά με πράξεις, με πολιτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε τάχιστα τις διαδικασίες –και ευχαριστώ την Υφυπουργό και τους συνεργάτες της που έτρεξαν γρήγορα όλες τις σχετικές διαδικασίες– για την παγκύπρια επέκταση του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα επωφελές κοινωνικό πρόγραμμα για βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, με την παρουσία του σε δήμους, κοινότητες και συμπλέγματα κοινοτήτων στόχο έχει, ανάμεσα σε άλλα, να εντοπίζει και αντιμετωπίζει αμέσως τις κοινωνικές προκλήσεις και ανάγκες και να ενεργεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση διασύνδεση του πολίτη με όλες τις αρμόδιες κοινωνικές Υπηρεσίες με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν. Αντί να πηγαίνει ο πολίτης στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, στέλνουμε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες στον πολίτη, δίπλα από τον πολίτη, ακριβώς για να αντιμετωπίζονται αμέσως όλες οι προκλήσεις που υπάρχουν. Στην ουσία, ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής, αναφοράς των τοπικών Αρχών και φορέων, όπως σχολεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικοί φορείς, αλλά, το πιο σημαντικό, και των ίδιων των πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι κοινωνικές, καθώς και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως της υγείας, παιδείας, εργασίας, δικαιοσύνης και άλλες έρχονται πιο κοντά στους πολίτες, μειώνοντας με την πολύτιμη συμβολή των Τοπικών Αρχών την απόσταση ανάμεσα στο Κράτος και την κοινωνία.

Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη ανταπόκριση από τους δήμους και τις κοινότητες, τόσο αυτών που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα που ήταν καθοριστικής σημασίας γιατί αξιολογήσαμε τα αποτελέσματα και είδαμε τα οφέλη και γι’ αυτόν τον λόγο προχωρούμε στην παγκύπρια επέκτασή του, όσο και αυτών που υπογράφουν σήμερα τα μνημόνια συνεργασίας. ΄Εχω την έντονη πεποίθηση ότι η συνεργασία ανάμεσα στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και τις Τοπικές Αρχές θα είναι άριστη και υποδειγματική.

Είμαι πάρα πολύ ενθαρρυμένος από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Προγράμματος κατά την πιλοτική του εφαρμογή, τόσο σε μεγάλους δήμους και κοινότητες όσο και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο κάθε πολίτης, είτε επιλέγει να ζήσει στη Λευκωσία, είτε στο κέντρο της πόλης, είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας μας, πρέπει να έχει, αν μιλάμε για κοινωνικό κράτος, τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες του Κράτους.

Είναι, εξάλλου, κοινή πεποίθηση από όλους τους συμμετέχοντες ότι ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς με τη μέχρι σήμερα λειτουργία του, κατάφερε να αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο εξατομικευμένες όσο και τοπικού χαρακτήρα και να εξυπηρετεί τους πολίτες όχι μόνο κατά την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και σε πιο απλά και καθημερινά θέματα, όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση μιας αίτησης ή ενός εντύπου εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένα πρόγραμμα που προσφέρει η κεντρική Κυβέρνηση. Άρα, ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος.

Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες θα έχουν πλέον ένα σταθερό πρόσωπο στη γειτονιά, με όνομα και φυσική παρουσία. Ο πολίτης θα στηρίζεται, θα ενισχύεται, θα ενημερώνεται επί τόπου για τα δικαιώματά του, ενώ εκεί και όπου υπάρχει ανάγκη θα παραπέμπεται αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση των θεμάτων που τον απασχολούν.

Υποχρέωση του Κράτους, της Πολιτείας, προσωπικός μου στόχος αλλά και στόχος της διακυβέρνησής μας είναι να προσφέρουμε όλα τα εχέγγυα για την ευημερία των πολιτών και ιδιαίτερα όσων εκ των συνανθρώπων μας χρειάζονται τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών. Τότε, και μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό κράτος. Να λέμε και να είμαστε περήφανοι ότι έχουμε κοινωνικό κράτος.

Η έναρξη της παγκύπριας πλέον επέκτασης του Προγράμματος, μέσα από την τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ουσιαστικού Κράτους Προνοίας που έχουμε υποσχεθεί στην κοινωνία, μειώνοντας έτσι και στην πράξη την απόσταση ανάμεσα στον Πολίτη και το κράτος, ανάμεσα στην κοινωνία και την κεντρική Κυβέρνηση.

Συνεχίζουμε σταθερά. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις που αναδεικνύουν στην πράξη, και όχι στα λόγια, την ευαισθησία του κράτους, την ανάγκη να έχουμε κράτος πρόνοιας με δράσεις, και όχι με λόγια, ώστε να πετύχουμε ένα κράτος που νοιάζεται πραγματικά για τον πολίτη και έχει στο επίκεντρο των πολιτικών του τον Άνθρωπο και μόνο τον Άνθρωπο.

(ΡΜ/ΑΦ/ΕΠ)