Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2024 11:49

Επιστημονική Ημερίδα Διοικητικού Δικαίου του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Ακαδημίας Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, 9.00 π.μ.-4.00 μ.μ.

Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου

Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία

Το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Ακαδημία Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας συνδιοργανώνουν την Επιστημονική Ημερίδα Διοικητικού Δικαίου με τίτλο: «Διοικητικές Διαφορές Ουσίας - Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις Αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 3 Απριλίου 2024, από τις 9.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία).

Στην επιστημονική ημερίδα θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους ακαδημαϊκοί, νυν και πρώην κρατικοί αξιωματούχοι, δικαστικοί και νομικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα που ειδικεύονται σε ζητήματα του Διοικητικού Δικαίου, με σκοπό την παρουσίαση του ισχύοντος Διοικητικού Δικαίου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και τη διερεύνηση του ενδεχομένου εισαγωγής αντίστοιχων ρυθμίσεων στην κυπριακή έννομη τάξη.

Χαιρετισμό στην ημερίδα θα απευθύνουν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου κ. Αντώνης Λιάτσος, καθώς και η διευθύντρια του Τομέα Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Μάριου Χαρτσιώτη.  Εισαγωγική ομιλία επί των θεμάτων της επιστημονικής ημερίδας θα εκφωνήσει ο βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Πανίκος Λεωνίδου.

Αφορμή για τη διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας αποτέλεσαν η πρόσφατη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων στην Κύπρο και η δέκατη έβδομη τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχαν ως αποτέλεσμα να παρέχεται πλέον η ευχέρεια θέσπισης νομοθεσιών για τη διά νόμου πλήρη διεύρυνση της δικαιοδοσίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, ώστε να επιλαμβάνονται και άλλων διοικητικών διαφορών που θα καθορισθούν ως ουσίας, χωρίς να περιορίζονται αποκλειστικά σε διαδικασίες διεθνούς προστασίας κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε φορολογικές διαφορές, όπως σήμερα ισχύει.

Σκοπός της επιστημονικής ημερίδας είναι να τεθούν οι βάσεις για εις βάθος ανάλυση του δικονομικού ζητήματος του δικαστικού ελέγχου όσον αφορά τις διοικητικές διαφορές ουσίας, αλλά και να θεμελιωθούν οι νομικά δόκιμοι τρόποι επίβλεψης της εκτέλεσης των σχετικών αποφάσεων επ’ ωφελεία των διοικουμένων.  Τα συμπεράσματα από τις εισηγήσεις της επιστημονικής ημερίδας αναμένεται να συμβάλουν θετικά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα σε επίπεδο πολίτη, καθώς μελετάται η επέκταση της παρεχόμενης διοικητικής δικαστικής προστασίας σε προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας του διοικουμένου.

Το πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας επισυνάπτεται.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)