Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-04-2024 12:38

Δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργου Λ. Σαββίδη, σε σχέση με τα αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων

Στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όπου συζητήθηκε, υπό τη διαδικασία του αυτεπάγγελτου, το θέμα της ασφάλειας και της μισθολογικής αναβάθμισης των δημοσίων κατηγόρων, παρέστη σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης.

Σε δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, εκφράζοντας πλήρη στήριξη προς τα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των δημοσίων κατηγόρων, είπε:

«Η δική μου παρουσία όσο και δύο Εισαγγελέων της Δημοκρατίας στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για συζήτηση του αυτεπάγγελτου θέματος, για την οικονομική αναβάθμιση των μισθών και για τα θέματα της ασφάλειας των δημοσίων κατηγόρων, είναι ενδεικτική της σημασίας που η [Νομική] Υπηρεσία αποδίδει στα δύο αυτά πολύ σοβαρά θέματα. Θέλω να ξεκαθαρίσω, όπως έκανα και στην Επιτροπή Νομικών, ότι η ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας είναι δίπλα στους δημόσιους κατήγορους και στα δύο τους αιτήματα, και βεβαίως είχαμε ήδη λάβει μέτρα και για το ένα και για το άλλο προτού καν τεθεί το θέμα ενώπιον της Βουλής.

Μας ενοχλεί και μας προβληματίζει αφάνταστα, και καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τις βομβιστικές και άλλες μορφές επίθεσης που δέχτηκαν δημόσιοι κατήγοροι. Το δείξαμε από την πρώτη στιγμή και λάβαμε από την πρώτη στιγμή μέτρα με την Αστυνομία, η οποία είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την προστασία των δημοσίων κατηγόρων αλλά και όλων των συναδέλφων που ασχολούνται με τα ποινικά. Διότι δεν είναι μόνο οι δημόσιοι κατήγοροι, έχει και πολλούς άλλους δικηγόρους στη Νομική Υπηρεσία που ασχολούνται με το θέμα. Ο φορέας επομένως είναι η Αστυνομία, και πιστεύω ότι είναι δική τους ευθύνη να λάβουν τα μέτρα που χρειάζονται, για να προστατευτούν όλοι οι συνάδελφοι.

Όσον αφορά στο οικονομικό θέμα, έχουμε συστήσει ομάδα συνεργασίας με τους δημόσιους κατήγορους, στην οποία συμμετέχουν δύο Εισαγγελείς της Δημοκρατίας, για την προώθηση του δίκαιου αιτήματός τους για οικονομική αναβάθμιση. Θεωρώ ότι παρά τα όσα ακούστηκαν σήμερα από διάφορους φορείς, το θέμα αυτό μπορεί, και πρέπει, και θα το προωθήσουμε να προχωρήσει χωρίς να περιμένουμε την ψήφιση οποιωνδήποτε άλλων νομοσχεδίων που αφορούν στη Νομική Υπηρεσία

(ΜΛ/ΑΦ)