Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-04-2024 17:41

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ

Στον χαιρετισμό του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων κ. Άντη Αποστόλου, έγινε αναφορά στη σημασία της προστασίας των εργαζομένων με προσήλωση στην κατοχύρωση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και στον σεβασμό στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και του κοινωνικού διαλόγου και τονίστηκε ότι αποτελούν διαχρονική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας. Υπογραμμίστηκε, παράλληλα, ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η Συντεχνία Ημικρατικών, Δημοτικών και Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Όπως αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του κ. Παναγιώτου, η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Απόδειξη της αξίας και της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού διαλόγου αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση στην Εθνική Νομοθεσία των νέων Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως σκοπό τη βελτίωση των όρων εργασίας, με την προώθηση της περαιτέρω διαφανούς και προβλέψιμης απασχόλησης, με παράλληλη κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Αναφορικά με το θέμα των μισθών, ο Υπουργός σημείωσε τη σημαντικότητα της θέσπισης του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, μέσα από την οποία περίπου 80.000 εργαζόμενοι έχουν αυξημένες απολαβές, αύξηση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ανήλθε μέχρι και 30%. Στην προσπάθεια περαιτέρω προστασίας των μισθών των εργαζομένων έχει τροποποιηθεί ο περί Προστασίας των Μισθών Νόμος, σύμφωνα με τις πρόνοιες του οποίου ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τους μισθούς με επιταγές ή τραπεζικά εμβάσματα, να ετοιμάζει και να δίνει σε κάθε εργαζόμενο κατάσταση μισθοδοσίας για κάθε περίοδο πληρωμής μισθού.

Αφουγκραζόμενοι, τέλος, τις αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα και τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει με Νομοσχέδιο, το οποίο έχει ψηφισθεί και τεθεί σε εφαρμογή για τη ρύθμιση του πλαισίου οργάνωσης της Τηλεργασίας. 

(NZ/ΑΦ)