Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2024 19:34

Ολοκληρώθηκε η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2024»

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2024», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Η δραστηριότητα διεξήχθη με τη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), της Πολιτικής Άμυνας και του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης (ΚΣΕΔ), υπό τον γενικό συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών φορέων και υπηρεσιών της ΚΔ.

Η άσκηση εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις και είχε ως σκοπό τη δοκιμή των Ειδικών Εθνικών Σχεδίων (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.

Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ και του ΓΕΕΦ, και αφορούσε σε άσκηση σε χάρτη και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης. Συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες της ΚΔ και εκπρόσωποι των 24 κρατών που συμμετέχουν στο ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group).

Η δεύτερη φάση της άσκησης, η οποία αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση, εκτελέστηκε υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό του ΚΣΕΔ και περιελάμβανε σενάριο ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της ΚΔ, με εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ» για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διάσωσης. Στο σενάριο Έρευνας και Διάσωσης συμμετείχαν συνολικά 27 αεροναυτικά μέσα και 550 άτομα από υπηρεσίες της ΚΔ, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής, της Ιταλίας, της Αίγυπτου και του Ισραήλ.

Η τρίτη και τελική φάση της άσκησης, που αποτελούσε παράλληλα και την «ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών» (DVDay) διεξήχθη στις 11 Απριλίου 2024 το απόγευμα, με την πρακτική εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο μαζικών αφίξεων αμάχων υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο και την υποδοχή και διαχείρισή τους από τις κρατικές υπηρεσίες. Την άσκηση παρακολούθησαν από το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και πρέσβεις ή εκπρόσωποι από 37 χώρες.

Οι αντικειμενικοί σκοποί που είχαν τεθεί από τον Υπουργό Άμυνας, ως αρμόδιο Υπουργό για την υλοποίηση της άσκησης, έχουν επιτευχθεί καθώς κατά τη δοκιμή των Εθνικών Σχεδίων δόθηκε η ευκαιρία ενίσχυσης των δυνατοτήτων ανταπόκρισης, συντονισμού και διαλειτουργικότητας των συμμετεχόντων και η εφαρμογή και αξιολόγηση των επιχειρησιακών διαδικασιών των υπηρεσιών για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής υποδοχής αμάχων.

Παράλληλα, σε διεθνές επίπεδο, η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης ανέδειξε εμπράκτως τον πολύ σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η ΚΔ ως κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η σημαντικότητα της άσκησης και η ετοιμότητα των κρατικών υπηρεσιών αποδείχθηκε στο πεδίο, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων από το Σουδάν και το Ισραήλ μέσω Κύπρου, με τον επαναπατρισμό συνολικά 3.545 πολιτών από 32 χώρες.

(ΝΓιαν/ΜΣ)