Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2024 13:48

Επιστολή-διάβημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου σε Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών σχετικά με ενέργειες της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου απέστειλε σήμερα επιστολή-διάβημα προς τους Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν να προχωρήσει με σύσταση «ομάδας εργασίας για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - ΤΔΒΚ».

Στην επιστολή της, η Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι η εν λόγω απόφαση του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, συνιστά περιφρόνηση της διεθνούς νομιμότητας και εντάσσεται στο πλαίσιο συντονισμένης εκστρατείας της Τουρκίας, με τη στήριξη του Αζερμπαϊτζάν, υπό το διακηρυγμένο δόγμα «τρεις χώρες – ένα έθνος», για διεθνή αναγνώριση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνει δε τη σχετική δήλωση του Αζέρου επικεφαλής της εν λόγω «ομάδας εργασίας», ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί βήμα προς τη διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας ότι η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τους παράνομους σχεδιασμούς της Τουρκίας στη βάση της αξίωσής της για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο.

Η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει ότι η παράνομη οντότητα των κατεχομένων αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 (1983) και 550 (1984) και, συνακόλουθα ότι, δεν μπορούν να τύχουν διεθνούς αναγνώρισης «μέλη» ενός «κοινοβουλίου» που δεν υφίσταται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι, με γνώμονα την ισχυρή προσήλωση των διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών των οποίων ηγούνται, στο διεθνές δίκαιο και στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, δεν θα επιδείξουν ανοχή σε ενέργειες που αντιβαίνουν της διεθνούς νομιμότητας και υπονομεύουν τις προοπτικές επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα επανενώνει τη χώρα προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής.

Καλεί, τέλος, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών αυτών οργανισμών να καταδικάσουν την απόφαση του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν και ζητά την εκ μέρους τους άσκηση επιρροής προς το Αζερμπαϊτζάν για ανάκληση αυτής της απόφασης και αποφυγής παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)