Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2024 16:59

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρρας κ. Imma Tor Faus, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο. Την κ. Tor Faus συνόδευε η Πρέσβης της Ανδόρρας με διαπίστευση στην Κύπρο, κ. Gemma Cano Berne.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Ανδόρρας, στη βάση αρχών και των κοινών χαρακτηριστικών τους ως μικρών κρατών.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ανδόρρας σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επίλυσή του. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, τονίζοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, η Τουρκία εξακολουθεί να καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Πρέπει, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειές της εναντίον της Κύπρου και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών» δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή, τόνισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και την ελπίδα ότι το νέο Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα συμβάλει στην επίτευξη της αναγκαίας αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, ώστε το μείζον αυτό ζήτημα να τύχει  συλλογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ότι η Κύπρος έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες της και αυτό αποβαίνει εις βάρος όσων έχουν πραγματικά ανάγκη. Επισημαίνοντας δε τη σύνδεση του μεταναστευτικού ζητήματος με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι πρέπει οι ηγεσίες να απευθύνονται με ξεκάθαρες θέσεις στους πολίτες και να τονίζουν τη σημασία προάσπισης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών.

Η κ. Tor Faus επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της Ανδόρρας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στην επίλυσή του. Εξέφρασε κατανόηση για τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος και, παράλληλα, εκτίμηση για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σε σχέση με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ως ενδεικτικό παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορούν  να διαδραματίσουν τα μικρά κράτη στη διαχείριση καίριων ζητημάτων.

Η κ. Tor Faus ενημέρωσε, εξάλλου, την Πρόεδρο της Βουλής για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ανδόρρας. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν δυνατοί τρόποι περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ετοιμότητα του Σώματος για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς το Κοινοβούλιο της Ανδόρρας στα θέματα αυτά και για την περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής  συνεργασίας ευρύτερα.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)