Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2024 10:47

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς συμμετείχε χθες, 12 Απριλίου 2024, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Οικοδομώντας Ανθεκτικότητα: Στηρίζοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία». Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) κ. Mario Nava, ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Κυριάκος Κακουρής.

Κατά τη συζήτηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα κράτη μέλη και την πίεση που ασκείται στα συστήματα πολιτικής προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και χιονοπτώσεις ή πυρκαγιές. Μέσω του Εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης (Technical Support Instrument – TSI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, η ΕΕ επιδιώκει τη στήριξη των χωρών μελών, ώστε αυτά να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, και την ενδυνάμωση των συστημάτων πολιτικής προστασίας.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ιωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ για να μείνει, υπογραμμίζοντας ότι η προσέγγιση στις νέες πραγματικότητες θα πρέπει να είναι ολιστική. Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ιεραρχεί ψηλά στις προτεραιότητές της τη ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με στόχο να υπάρχει καλύτερος συντονισμός υπό μια Αρχή και να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για να καταστεί αυτό εφικτό, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε χρηματοδότηση από το TSI, έτσι ώστε να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας και τη μετεξέλιξή της σε Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Σε πρώτη φάση, είπε ο κ. Υπουργός, θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες και οι κίνδυνοι στο υφιστάμενο σύστημα, ώστε να καθοριστούν οι συγκεκριμένες δράσεις και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Πρόκειται, όπως το χαρακτήρισε, για ένα φιλόδοξο έργο, που αποσκοπεί, αφενός, στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και, αφετέρου, στον αποδοτικότερο συντονισμό ανάμεσα στις διάφορες κρατικές και μη Υπηρεσίες που καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή καταστροφών.

Έναν δεύτερο σημαντικό πυλώνα της όλης προσπάθειας αποτελεί η πρόληψη, σημείωσε ο κ. Ιωάννου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση επικεντρώνεται στον καθορισμό μιας τυποποιημένης μεθοδολογίας εκτίμησης κινδύνου, με συγκεκριμένες διαδικασίες για διαφορετικές περιπτώσεις κινδύνων. Η πρόληψη, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι πρωταρχικής σημασίας, για αυτό και τα κράτη οφείλουν να επενδύουν στις πολιτικές πρόληψης. Συγκρίνοντας τα συστήματα πολιτικής προστασίας με τα συστήματα υγείας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι και στις δύο περιπτώσεις, η επένδυση στον τομέα της πρόληψης προστατεύει το σύστημα μεσό-μακροπρόθεσμα.

Τρίτος σημαντικός άξονας της πολιτικής της Κυβέρνησης είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση του κοινού, καθώς και εμπλοκή των Τοπικών Αρχών στην υλοποίηση των δράσεων πρόληψης. Στόχος είναι ο σχεδιασμός πολιτικών επικοινωνίας και η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επιπλέον, στο εγχείρημα που προωθείται για επανασχεδιασμό και βελτίωση των διαδικασιών, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας και η ικανότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες περιπτώσεις κρίσης.

Τέλος, μιλώντας για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112». Πρόσθεσε πως με το Μνημόνιο Συναντίληψης, η Κύπρος θα λάβει την καθοδήγηση και την τεχνογνωσία για να επιτύχει την εισαγωγή όλων των εργαλείων που διαθέτει το «112» και, συνεπώς, την αξιοποίησή του στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Σκοπός μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το υφιστάμενο σύστημα και να το προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ανάγκες, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών.

(ΜΚυ/ΕΑθ)