Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-04-2024 11:18

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Σεβαστό Ιεραρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας,

και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αγαπητέ Αντρέα Χατζηχαμπή, Επιστημονικέ Διευθυντή του ΚΥΚΠΕΕ.

Αγαπητή Δήμητρα Χατζηχαμπή, Υπεύθυνη του Τομέα Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του ΚΥΚΠΕΕ.

Έντιμα μέλη και εκπαιδευτικοί της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αγαπητά παιδιά.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα στο Ε’ Μαθητικό Συνέδριο για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εσείς οι νέες και οι νέοι να έχετε ενεργή εμπλοκή για τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Άλλωστε, το μέλλον είναι μπροστά σας και θα πρέπει (και) εσείς να φροντίζετε ώστε να είναι έτσι όπως το θέλετε, το ονειρεύεστε και όπως σας αξίζει.

O πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Η κλιματική κρίση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η απώλεια της βιοποικιλότητας και πολλά άλλα, αποτελούν δυστυχώς σκληρές πραγματικότητες. Είναι δόκιμο εσείς, η νέα γενιά, να αναμένετε από εμάς να χαράξουμε έναν καλύτερο δρόμο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση αυτών των προκλήσεων. Έχουμε ευθύνη να εφαρμόσουμε καινοτόμες πολιτικές και να υιοθετήσουμε άμεσα τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές που να διασφαλίζουν αποτελεσματικά την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Οφείλουμε, παράλληλα, μέσω της εκπαίδευσης να σας παρέχουμε τα εργαλεία και την καθοδήγηση που χρειάζεστε, ώστε να είστε περιβαλλοντικά ενημερωμένοι και να μετέχετε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας και χρειάζεται να αποτελεί αυτούσιο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της ενιαίας προσέγγισης στην ανάπτυξη των παιδιών από νεαρή ηλικία, μέσα από δραστηριότητες όπως είναι οι βιωματικές εξορμήσεις στη φύση, η διδασκαλία σε υπαίθριους χώρους, η ενασχόληση με τη δημιουργία και τη συντήρηση πρασίνου στους σχολικούς χώρους, η ενεργός και δημιουργική εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας, της βιώσιμης κατανάλωσης και πολλά άλλα. Με τις πιο πάνω δράσεις και δραστηριότητες αναπτύσσεται κριτική θεώρηση για ό,τι υλικό και άυλο μας περιβάλλει, καθώς και ενημερωμένη γνώση για τις συνέργειες και τις επιδράσεις που έχουν οι δικές μας ανθρώπινες δραστηριότητες στη φύση. Μέσω της βιωματικής εμπειρίας αναπτύσσεται η περιβαλλοντική συνείδηση, η κριτική σκέψη και ο προβληματισμός, και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν πώς και οι δικές τους επιλογές επηρεάζουν το περιβάλλον.

Η ολιστική, η φυσική, η κοινωνική, η συναισθηματική και η πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, προϋποθέτει τη σύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον και μέσα από αυτή την προσέγγιση και την κοινωνική ευαισθητοποίηση μπορούν να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου από αυτόν που κληρονομούν από εμάς.

Εσείς, η νέα γενιά, μπορείτε να μας εμπνεύσετε και να συμβάλετε, ακόμη και να καθορίσετε τις πολιτικές και τις δράσεις για τη διάσωση του πλανήτη και της ανθρωπότητας.

Συγχαρητήρια στο Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού για τη διοργάνωση του Συνεδρίου σε συνεργασία με τα συντονιστικά σχολεία, το Λύκειο Αγίας Φυλάξεως Λεμεσού και το Γυμνάσιο Επισκοπής Λεμεσού.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

(ΑΣΠ)