Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2024 12:32

Συμμετοχή Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικού Αντιπροσώπου για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, Βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στα Τίρανα

Ολοκληρώθηκαν χθες στα Τίρανα, οι εργασίες του Πρώτου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ για τα Δυτικά Βαλκάνια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Το Φόρουμ, διεξήχθη με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικού Αντιπροσώπου της Συνέλευσης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη και σε αυτό έλαβαν μέρος κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από την φιλοξενούσα χώρα, την  Ιταλία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ. Lindita Nikolla, ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ κ. Damian Gjiknuri και ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος για την Νοτιοανατολική Ευρώπη κ. Χατζηγιάννη. Στην συζήτηση συμμετείχαν ως κύριες ομιλήτριες η Υφυπουργός και επικεφαλής διαπραγματευτής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας κ. Majlnda Dhuka και η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της επιτόπιας αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία κ. Clarisse Pasztory.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημείωσε, καθίστανται ακόμη εντονότερες λόγω των τρεχουσών εξελίξεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Οι εξελίξεις αυτές, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννη, καταδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία της ενότητας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της οικοδόμησης στενότερης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση κοινών αρχών και αξιών.

Οι βουλευτές, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, θα πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα για επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή, εμπνευσμένοι από τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι. Η Κ.Σ. ΟΑΣΕ επισήμανε ο Κύπριος Βουλευτής, προσφέρει τη δυνατότητα για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός, με τη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας, την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και τον συντονισμό πρωτοβουλιών για επιτάχυνση της συλλογικής προόδου. Το Φόρουμ το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη, φιλοδοξεί να γίνει θεσμός εντός Κ.Σ. ΟΑΣΕ, συμβάλλοντας στις προσπάθειες για πολιτική, οικονομική και κοινωνική πρόοδο στην περιοχή.

Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχουν οι διαφορετικές ταχύτητες των διαδικασιών εκδημοκρατισμού και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης  των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και πέραν αυτής. Ο εκδημοκρατισμός, η ασφάλεια και ο εξευρωπαϊσμός αναπτύσσονται παράλληλα και αλληλοϋποστηρίζονται τόνισε η κα Nikolla, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο ανεπτυγμένες είναι οι χώρες της περιοχής και όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τόσο καλύτερα μπορούν να αντιμετωπιστούν απειλές προερχόμενες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπίας στην Κ.Σ. ΟΑΣΕ αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και του Φόρουμ ως προς την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Μιλώντας ελεύθερα, ανοικτά και χωρίς εμπόδια, πρόσθεσε ο κ. Gjiknuri, μπορούμε να εκφράζουμε τα συναισθήματα, τις προσδοκίες και τα συμφέροντα των πολιτών μας έτσι ώστε να αλληλοϋποστηριζόμαστε.

Η Υφυπουργός και Επικεφαλής Διαπραγματευτής για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας παράθεσε λεπτομερείς πληροφορίες για τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίτευξη προόδου στα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο της Αλβανίας όσον αφορά την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της μεταρρύθμισης στους τομείς της δικαιοσύνης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Επιτόπιας Αποστολής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία υπογράμμισε ότι η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθίσταται ολοένα και περισσότερο αλληλοεξαρτώμενη και ως εκ τούτου επιβάλλεται να εξετάζονται κάποια θέματα από κοινού. Ενθάρρυνε δε σε αυτό το πλαίσιο τη συμμετοχή και την ενεργό εμπλοκή σε διάφορα διμερή και πολυμερή φόρα, όπως ο ΟΑΣΕ.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις για την επιδείνωση των μεταναστευτικών ροών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και την ώθηση που θα δώσει το Νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια στις οικονομίες των χωρών. Αναφέρθηκαν, εξάλλου, στη συμβολή της επιστημονικής διπλωματίας στην άμβλυνση της δημογραφικής ερήμωσης και της διαρροής επιστημόνων από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στο Διακοινοβουλευτικό Φόρουμ συμφώνησαν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες σε θέματα κοινής προτεραιότητας, ενώ οι εργασίες του Φόρουμ ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)