Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2024 15:49

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας

Την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, επιβεβαίωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Virginijus Sinkevičius. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, από πλευράς του, έκανε λόγο για προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η επίλυσή τους.

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας στο Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στην παρουσία της Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κας Μυρτώς Ζαμπάρτα, της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου, του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου, καθώς και άλλων υπηρεσιακών.  

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, η Υπουργός,  καλωσορίζοντας τον κ. Sinkevičius σημείωσε ότι «τόσο η επίσκεψή του όσο και γενικότερα η αφοσίωσή του στη προστασία και διασφάλιση του περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των κοινών μας στόχων σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, αλλά και τη κλιματική ουδετερότητα».

Και πρόσθεσε: «Κατά τη συνάντηση με τον Επίτροπο εστιάσαμε σε ζητήματα που αφορούν κυρίως στις τρέχουσες νομοθετικές εφαρμογές και τα βήματά μας προς την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, τομείς στους οποίους η συνεργασία και καθοδήγηση του γραφείου του Επιτρόπου είναι απαραίτητη προς την επίτευξη των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών μας στόχων».

Αναφερθείσα στην εφαρμογή των οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων, η δρ Παναγιώτου σημείωσε ότι «παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο, δεδομένης της υψηλής παραγωγής αποβλήτων και των χαμηλών ποσοστών ανακύκλωσης». «Όπως έχω ενημερώσει τον Επίτροπο εργαζόμαστε εντατικά για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων 2022-2028», πρόσθεσε.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους, που είναι και στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό  ζητήσαμε από τον Επίτροπο να μας κάνει κοινωνούς των καλών πρακτικών που έχει ήδη εντοπίσει σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η προσπάθειά μας», τόνισε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, η δρ Παναγιώτου απαριθμώντας τις εκκρεμότητες που υπάρχουν εκ μέρους της Κύπρου αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια για την «ολοκλήρωση των Διαταγμάτων για τη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 όσο πιο σύντομα γίνεται, με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση.

«H επόμενη εκκρεμότητα είναι η βελτίωση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση έργων που ενδέχεται να επηρεάζουν περιοχές Natura 2000, με βάση το νόμο για τη φύση», επεσήμανε η Υπουργός.  

Τέλος, αναφέρθηκε και στην τρίτη εκκρεμότητα, η οποία αφορά στην επάρκεια του Δικτύου Natura 2000.

Σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των ειδικών στόχων διατήρησης και των μέτρων διατήρησης για τις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ), η Υπουργός ανάφερε ότι έχουν ενημερώσει τον  Επίτροπο ότι «εργαζόμαστε αδιάκοπα για την εντατικοποίηση της διαδικασίας καθορισμού των ειδικών στόχων διατήρησης και την ετοιμασία του απαραίτητου νομοθετικού πλαισίου με σκοπό  την επίτευξη συμμόρφωσης με την οδηγία το συντομότερο δυνατό».

«Ξεκαθάρισα στον Επίτροπο ότι η πολιτική βούληση, για να τερματίσουν οι όποιες εκκρεμότητες έχουμε, αλλά και για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες αξιολόγησης έργων που εμπίπτουν σε δέουσα εκτίμηση, είναι δεδομένη», είπε.

«Όπως τον ενημέρωσα, έδωσα ήδη οδηγίες για να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που χρειάζονται, ώστε εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος να ολοκληρωθούν και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες», ανάφερε ακολούθως η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σημείωσε δε ότι «η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων δεν γίνεται λόγω των παραβάσεων, αλλά επειδή είναι ύψιστη προτεραιότητα για εμάς η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης». «Εξάλλου, όπως πολλές φορές δήλωσα, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να θεωρείται ανάπτυξη αν δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με την προστασία του περιβάλλοντος», συνέχισε Υπουργός.

Απευθυνόμενη  στον Ευρωπαίο Επίτροπο, η δρ Παναγιώτου σημείωσε ότι «οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας είναι μεγάλες, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό για όλους μας επίπεδο αποτελεσματικότητας και ποιότητας». «Η υποστήριξή σας είναι πολύ σημαντική για την ευθυγράμμιση των εθνικών μας πρωτοβουλιών με τις ευρύτερες πολιτικές και οδηγίες της ΕΕ», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, επανέλαβε την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την «υλοποίηση όλων των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος». «Αυτό εξάλλου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και του Προγράμματος Διακυβέρνησης», όπως τόνισε η Υπουργός.   

«Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Κύπρο, την  Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη μας», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Από πλευράς του, ο κ. Sinkevičius, αφού ευχαρίστησε την Υπουργό για τη συνάντηση, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο.

Στις δηλώσεις του ανάφερε πως σήμερα συζητήθηκαν τα πιο επείγοντα θέματα. Σημείωσε πως παρόλο που είναι μια προεκλογική περίοδος και σύντομα έχει Ευρωεκλογές, η παρούσα Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της μέχρι την τοποθέτηση της νέας. «Αλλά παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμη εν εξελίξει φάκελοι που θα προχωρήσουν στη νέα Επιτροπή, ακολουθώντας ανάλογα τις εντολές της σημερινής Επιτροπής», είπε. Πρόσθεσε δε πως έχει συζητήσει με την Υπουργό αυτούς τους ανοικτούς φακέλους, και ιδιαίτερα την παρακολούθηση του εδάφους, η οποία, όπως είπε, είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο. 

Με την Υπουργό ανάφερε επίσης ότι «συζητήθηκαν οι εν εξελίξει διαδικασίες παράβασης, ειδικά οι δύο που απαιτούν άμεση προσοχή».

Όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων και στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων, όπου υπάρχει ήδη δικαστική απόφαση, ο Επίτροπος εξέφρασε τη χαρά του που «η Υπουργός και η ομάδα της το αντιμετωπίζουν ως προτεραιότητα».

Αναφερθείς στις άλλες επί παραβάσει διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε πως επίσης απαιτούν προσοχή. «Αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο για την Υπουργό και την ομάδα της», είπε. «Καταλαβαίνω ότι αυτά είναι τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν μέσα στα χρόνια, αλλά απαιτούν άμεση προσοχή από την ομάδα της Υπουργού», συμπλήρωσε σχετικά.

Στόχος της επίσκεψής του ήταν και η επιβεβαίωση ότι η Επιτροπή είναι καλά ενημερωμένη για τις πολιτικές προτεραιότητες της Κύπρου, ανάφερε. Σημείωσε ότι έγινε εν συντομία αναφορά και στην επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, εκτιμώντας πως ένα από τα βασικά θέματα θα είναι το νερό.

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις προτεραιότητες της επόμενης Επιτροπής, αλλά το νερό είναι ένα κατεπείγον ζήτημα και είναι πολύ πιθανόν ότι θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα της Επιτροπής», είπε, εκτιμώντας παράλληλα πως θα είναι επίσης και στις προτεραιότητες των επόμενων Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό το ζήτημα θα απαιτεί όλο και περισσότερη προσοχή και ευρωπαϊκές αποφάσεις να τεθούν σε εφαρμογή, κατέλεξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

(ΕΦυς/ΕΑθ/ΝΓιαν)