Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-04-2024 21:17

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής με έργα του Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Μάριου Πράσινου

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, για να εγκαινιάσω αυτή την υπέροχη έκθεση χαρακτικής του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Μάριου Πράσινου. Η τέχνη έχει πάντα τον τρόπο να μας ενώνει, να μας ενεργοποιεί και να μας εμπνέει, και σήμερα δεν είναι εξαίρεση.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού στηρίζει έμπρακτα την καλλιτεχνική δημιουργία, την εκπαίδευση και την προβολή του έργου των σύγχρονων καλλιτεχνών, καθώς και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή αποτελεί έναν αστείρευτο θησαυρό του πολιτισμού του τόπου μας. Από τα πρώτα δωρεάν μαθήματα χαρακτικής, που ξεκίνησε ο Χαμπής το 1995 στη μνήμη του δασκάλου του –του μεγάλου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσσου–  μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία από τον ίδιο τον Χαμπή του μοναδικού Μουσείου χαρακτικής στα Πλατανίσκια, και μετέπειτα του δεύτερου Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής στη Λευκωσία. Mε κάθε έκθεση, που διοργανώνει, και κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή εργαστήρι για παιδιά και ενήλικες μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στον κόσμο της τέχνης και να εκτιμήσουμε τη δημιουργικότητα, που αναδύεται από κάθε έργο.

Η έκθεση «Ο Μάριος Πράσινος και οι εικόνες του βυθού», από τη σημαντική συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, σε επιμέλεια και κείμενα του καθηγητή Μάνου Στεφανίδη, είναι μια διπλή προσφορά στον τόπο μας. Από τη μία, ο συλλέκτης Γιώργος Κωστόπουλος φέρνει τα έργα από την Αθήνα, για να γνωρίσουμε εις βάθος τον μεγάλο Κωνσταντινοπολίτη καλλιτέχνη, και από την άλλη το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή επιβεβαιώνει, για ακόμα μια φορά, τη στοχοπροσήλωσή του στην προβολή της χαρακτικής τέχνης προς όφελος της Κύπρου μας.

Επιπρόσθετα, εξίσου σημαντική προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας αποτελεί και ο εξαιρετικός κατάλογος της έκθεσης. Η αγάπη και το πάθος για την τέχνη του εκδότη και συλλέκτη Γιώργου Κωστόπουλου τον οδήγησαν στην έκδοση ενός πλούσιου καταλόγου με το συνολικό έργο του Μάριου Πράσινου από τη συλλογή του. Αυτός ο πλούσιος κατάλογος σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε ειδικά για την έκθεση στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, και φέρει την υπογραφή του επιμελητή κ. Μάνου Στεφανίδη, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί άμεσα και να στηρίξει αποτελεσματικά τη σημαντική αυτή έκθεση στη Λευκωσία, εφόσον ένας εκ των βασικών μας στόχων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για το 2024, είναι η διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικής δημιουργίας.

Το κυπριακό κοινό έχει πολλά να ωφεληθεί από υψηλής ποιότητας τέχνη, όπως αυτή του μεγάλου Μάριου Πράσινου. Μαζί με τα χαρακτικά του έργα (ξυλογραφίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες), στην έκθεση παρουσιάζονται και ζωγραφικά του έργα, ταπισερί, αφίσες και μια επιλογή από σπάνια και πολύτιμα βιβλία –objets d’art.

Εγκαινιάζοντας τη μοναδική αυτή έκθεση, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Δήμο Λευκωσίας, τη διοίκηση και το προσωπικό του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή για την άψογη οργάνωση της έκθεσης και τη φιλότιμη προσπάθειά τους να φέρουν τη χαρακτική τέχνη πιο κοντά σε όλους μας.

Σας προσκαλώ λοιπόν να απολαύσετε τα εκθέματα, να εμπνευστείτε και να αφεθείτε στην ομορφιά και τη δύναμη του έργου του Μάριου Πράσινου, που εκπροσωπεί από μόνος του μια ολόκληρη εποχή και πολλά ισοδύναμα είδη τέχνης.

(ΕΚ/ΜΣ/ΝΓιαν)