Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2024 10:49

Συμμετοχή της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στις 15 και 16 Απριλίου 2024

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαριλένα Ευαγγέλου συμμετείχε στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στις 15 και 16 Απριλίου 2024 στη βελγική πόλη La Hulpe, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής κρατών μελών, κοινωνικοί εταίροι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκοί. 

Στόχος της διάσκεψης ήταν η συζήτηση της μελλοντικής κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ, η οποία θα αναγνωρίζει τις προκλήσεις στους τομείς της απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής και θα θέσει προτεραιότητες πολιτικής για την επόμενη πενταετία. Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποτελεί το βασικό εργαλείο στον σχεδιασμό της κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ. 

Κατά τη Διάσκεψη υπογράφηκε η διοργανική Διακήρυξη της La Hulpe, η οποία στόχο έχει να προετοιμάσει την κοινωνική ατζέντα της ΕΕ για την επερχόμενη πενταετία 2024-2029. Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα ως βασική επένδυση για τα παιδιά, η οποία θα διασφαλίσει την υψηλή κοινωνική και οικονομική επένδυση στην ΕΕ . 

Στην παρέμβασή της, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει ως υψηλή πολιτική προτεραιότητα την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα και την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, υψηλής ποιότητας και χωρίς αποκλεισμούς υπηρεσίες φροντίδας και εκπαίδευσης παιδιών. 

Η κα Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τη Στρατηγική της Κύπρου για την παιδική εκπαίδευση και φροντίδα, βάσει ολοκληρωμένης διετούς μελέτης που ολοκληρώνεται εντός 2024 με τη συνδρομή της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και το νέο Σχέδιο Χορήγησης Υπηρεσιών Παιδικής Φροντίδας, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το Σχέδιο προσφέρει άμεση στήριξη στις οικογένειες μέσω της επιδότησης υπηρεσιών παιδικής φροντίδας για παιδιά έως 4 ετών, καλύπτοντας το 80% των διδάκτρων και σημαντικές αυξήσεις για παιδιά κάτω των 3 ετών και για ολοήμερη φοίτηση με σημαντική αύξηση του επιδόματος ανά παιδί για όλα τα ευάλωτα παιδιά. 

Τέλος, επεσήμανε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στη συνέχιση αυτών των εθνικών προγραμμάτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τον ρόλο της ΕΕ, η οποία προσφέρει τα εργαλεία, αλλά και τους πόρους για πολιτικές που έχουν επίκεντρο το παιδί. 

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, η κα Ευαγγέλου πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από τη Μάλτα και την Ουγγαρία, με αντικείμενο συζήτησης θέματα κοινωνικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στη φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, την ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο ατόμων με αναπηρίες και στην ένταξη δικαιούχων επιδομάτων στην αγορά εργασίας.

Για πλάνα από τις δηλώσεις της Υφυπουργού πατήστε εδώ.

(ΜΘ/ΝΖ/ΓΣ)