Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-04-2024 20:02

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στην εκδήλωση «Μέρα Ποίησης» της Κίνησης Γυναικών της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την αποψινή εκδήλωση της Κίνησης Γυναικών της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, η οποία είναι αφιερωμένη στη ποίηση.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, οι οποίες κατορθώνουν να διατηρούν τη μνήμη για τις κατεχόμενες κοινότητές μας και τις σχέσεις των ανθρώπων τους, και που ταυτόχρονα προβάλλουν την ποιητική δημιουργία του τόπου μας.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει εκδηλώσεις όπως η αποψινή, όπου τιμώνται ποιητές και προωθείται η ανάγνωση και η γραφή της ποίησης. Απόψε, αφενός, προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργικότητα των ποιητών, και αφετέρου, στηρίζεται η ποίηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αναζήτησης για όλους μας, διαμορφώνοντας ένα πλούσιο πνευματικό περιβάλλον.

Η Παγκόσμια Μέρα Ποίησης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, την επίσημη πρώτη μέρα της άνοιξης, όταν η φύση ξυπνά και αναγεννιέται, και μαζί της η διάθεση του ανθρώπου για δημιουργία. Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που κατά αυτό το νέο ξεκίνημα έχει επιλεχθεί να γιορτάζεται και η ποίηση, μια από τις πολυτιμότερες μορφές γλωσσικής έκφρασης της ανθρωπότητας. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ο εορτασμός της ποίησης λειτουργεί ως μια υπενθύμιση ότι, ως μέσο έκφρασης, υπάρχει δίπλα μας σε κάθε δυσάρεστη ή ευχάριστη στιγμή της ζωής μας, ώστε να ημερεύει τη ψυχή μας, να μας παρασύρει στη μελωδία των λέξεων και να οδηγεί τις ψυχές μας σε ταξίδια στο πέλαγος της φαντασίας και της αλήθειας.

Αγαπητοί συνταξιδιώτες,

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια αναμονής για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επιστροφή στα πατρογονικά μας εδάφη. Το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του έργου που επιτελείτε ως Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και ειδικότερα για την προώθηση του πολιτισμού, που αποτελεί το μέσο για τη διατήρηση της κληρονομιάς, της παράδοσης και της ταυτότητάς μας. Η κυπριακή ποίηση είναι υψηλής ποιότητας, η οποία πραγματεύεται τα μεγάλα θέματα της ζωής και της λογοτεχνίας, και μέσα από αυτήν προβάλλεται η ιστορία, ο χαρακτήρας και ο πολιτισμός του τόπου μας.

Συγχαίρω την Κίνηση Γυναικών της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου και την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία για συνεργασία. Τέτοιες συνεργασίες δίνουν την ευκαιρία ανάδειξης της λογοτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας και παρέχουν τη δυνατότητα συνάντησης και επικοινωνίας των ποιητών με το κοινό. Σας ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά σας στον πολιτιστικό βίο της χώρας μας.

Καλώς ήλθατε σε αυτή τη μαγική βραδιά, όπου η ποίηση θα μας παρασύρει σε έναν κόσμο αόρατων ονείρων και αναμνήσεων.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υφυπουργού η Λειτουργός του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού κα Ιωάννα Ηλιάδη.

(ΕΚ/ΑΦ/ΝΓιαν)