Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-04-2024 12:32

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στο επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

Είναι μεγάλη η συγκίνηση, η υπερηφάνια και η τιμή που αισθάνομαι ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόφαση της επιτροπής παρελάσεως να αφιερώσει τη φετινή μεγαλειώδη παρέλαση για την επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του 1821, στον αγώνα της μαρτυρικής μας πατρίδας, της Κύπρου μας, για ελευθερία και δικαίωση.

Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα επίσης η πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην αποψινή εκδήλωση, χαιρετίζοντας τη δυναμική, δραστήρια και πιστή στον πολιτισμό, την ιστορία και τις αξίες μας ελληνική ομογένεια.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Αυτές τις μέρες, η ομογένεια της Μείζονος Νέας Υόρκης τιμά καθηκόντως το θρυλικό έπος της Επανάστασης των Ελλήνων κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν είναι καθόλου κοινότυπο να υπενθυμίζουμε κάθε φορά ότι το 1821 αποτελεί σταθμό όχι μόνο της ελληνικής ιστορίας αλλά και της ιστορίας ολόκληρης της Ευρώπης. Η απόφαση των ραγιάδων, για 400 χρόνια, Ελλήνων για ξεσηκωμό, αντίσταση και αγώνα ενάντια στον πανίσχυρο και πολυπληθή οθωμανικό στρατό, συγκλόνισε και συνεπήρε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσε σημείο αναφοράς.

Ο εθνικός ξεσηκωμός βγήκε κατευθείαν μέσα από τη ψυχή του υπόδουλου Γένους. Ήταν ένας αγώνας που άρχισε να πυρώνεται και να στεριώνει έξω από τη μητροπολιτική Ελλάδα, όπως αναδεικνύει το παράδειγμα του τρανού οραματιστή της ελευθερίας, Ρήγα Φεραίου· στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού όπου είχε προηγηθεί η καλλιέργεια του ελληνικού διαφωτισμού και η άνθιση του φιλελληνισμού.

Είναι αλήθεια ότι η ψυχή των Ελλήνων κρατήθηκε ζωντανή και ακλόνητη, ανάμεσα σε άλλα, χάρη στο ζήλο και τον κρυφό αγώνα ταπεινών παπάδων και μοναχών, οι οποίοι μάθαιναν τα ελληνόπουλα γράμματα, θρησκεία και ιστορία στην προσπάθεια για εθνική και θρησκευτική επιβίωση. Καθόλα σχετική είναι η περίπτωση του εθνεγέρτη και ισαποστόλου, ιερομάρτυρα μοναχού Κοσμά του Αιτωλού, του «φωτιστή των σκλάβων», ο οποίος άλωσε την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα κηρύττοντας στους υπόδουλους ραγιάδες το λόγο Του Θεού, συντελώντας στην εθνική και πνευματική αφύπνιση του Γένους.

Τα κατορθώματα των οπλαρχηγών και των ηρώων της Επανάστασης έγιναν θρύλοι και τα ονόματά τους συγκαταλέγονται στους βαθύπλουτους τόμους με τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων και αγωνισαμένων του Έθνους. Τα ονόματά τους βρίσκονται δίπλα από εκείνα των μεγάλων πολεμιστών της αρχαιότητας, των ελληνιστικών χρόνων, του Βυζαντίου, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας μας για να μας υπενθυμίζουν πάντοτε την άρρηκτη ιστορική συνέχεια του Έθνους.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Νικηταράς, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Μάρκος Μπότσαρης, Μπουμπουλίνα και τόσοι άλλοι, αμέτρητοι και σπουδαίοι, αποτελούν αθάνατα παραδείγματα ηρωισμού και θυσιαστικής προσφοράς στην πατρίδα. Ακριβώς δίπλα στο όνομα του σπουδαίου και άξιου Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια.

Φίλες και φίλοι,

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν ο πόθος και ο καημός των Ελλήνων της διασποράς, των Ελλήνων όπου γης. Έτσι και η πατρίδα μας, δεν θα μπορούσε ποτέ να μείνει αμέτοχη στα εθνικά καλέσματα. Κουβαλούμε με αισθήματα αστείρευτης υπερηφάνειας το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες της διασποράς από πλευράς συμμετοχής στους εθνικούς αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο αγώνας των Κυπρίων του 1955-59, ενάντια στην αγγλική αποικιοκρατία και με στόχο την ένωση με την Ελλάδα, υπήρξε θεμελιακά συνδεδεμένος με το «μάχου υπέρ πίστεος και πατρίδος» του ΄21.

Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας πάντα ως πρότυπο και φάρο-οδηγό τους ιστορικούς εθνικούς αγώνες, δηλώνει παρούσα σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε αγώνα για δικαίωση του τόπου μας, μέχρι τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου.

Ειδικά φέτος, με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την τουρκική εισβολή του 1974, ο αγώνας μας αποκτά επιπρόσθετη σημασία και δυναμική.

Οφείλουμε να εργαστούμε με κάθε τρόπο για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των συνομιλιών, για επαν-ενεργοποίηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι άοκνες προσπάθειές μας και οι συντονισμένοι μας χειρισμοί, σε άμεση επικοινωνία και απρόσκοπτη επαφή με την ελληνική Κυβέρνηση, είχαν ως αποτέλεσμα να επανεκκινήσουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό, πετυγχαίνοντας το διορισμό προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αποτελούν τη μοναδική βάση και τους πυλώνες της προσπάθειάς μας. Οτιδήποτε άλλο δεν θα μπορούσε να μάς βρει ποτέ σύμφωνους ή υποστηρικτές.

Από την άλλη, η εκτυλισσόμενη κρίση στην άμεση γειτονιά μας, στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Γάζα, έχουν επανατοποθετήσει την Κύπρο στη διεθνή σκακιέρα. Έχουμε λάβει, με αισθήματα χρέους και ευθύνης, τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα και δια στόματος του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για τη σπουδαία πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υπό την ονομασία «Αμάλθεια».

Κυρίες και κύριοι,

50 χρόνια μετά από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974, έχουμε χρέος να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών και στις απαιτήσεις του χρέους και του καθήκοντος που η πολιτεία μάς ανέθεσε. Έχουμε χρέος να μεταφέρουμε το μήνυμα της αδήριτης ανάγκης για ελευθερία και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων όσο πιο μακριά και όσο πιο αποφασιστικά μπορούμε.

Γι’ αυτό και η απόφαση της επιτροπής παρελάσεως να αφιερώσει τη φετινή παρέλαση στον αγώνα μας ενάντια στα 50 χρόνια κατοχής της μισής Κύπρου από τον τούρκο εισβολέα, αποτελεί τρανταχτή απόδειξη όχι μόνο του κοινού ιστορικού μας θυμικού, αλλά και της κοινής μας δέσμευσης προς τον αγώνα για ελευθερία της Κύπρου.

Χαίρομαι λοιπόν ιδιαιτέρως που αύριο, Κυριακή, η ομογένεια θα κατακλύσει τους δρόμους του Μανχάταν, ενώνοντας τη φωνή της και μεταλαμπαδεύοντας στην Αμερική το θέμα της παρέλασης, κάνοντας σαφές ότι «50 χρόνια παράνομης κατοχής – το όνειρο μιας ελεύθερης Κύπρου δεν θα πεθάνει ποτέ».

Είχα την ευκαιρία να είμαι μαζί σας υπό διάφορες ιδιότητες. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τους απρόσκοπτους αγώνες και τις άοκνες προσπάθειες που διεξάγετε εδώ και 80 και πλέον χρόνια.

Σας ευχαριστώ λοιπόν από καρδιάς για τους απρόσκοπτους αγώνες που διεξάγετε εδώ και 80 και πλέον χρόνια καθώς και για τη βαρύτιμη προσφορά σας προς την πατρίδα. Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και σύσσωμος ο κυπριακός λαός αισθανόμαστε ευγνώμονες για το πολύτιμο σας έργο.

Κλείνοντας, μεταφέρω τις θερμότερες μου ευχές για υγεία, δύναμη και επιτυχία στο έργο σας προς όφελος των συμφερόντων της ομογένειας και του Ελληνισμού εν γένει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(ΣαΠ/ΜΣ)