Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-04-2024 12:34

Ευρωεκλογές 2024 - Υποβολή υποψηφιοτήτων: Δηλώσεις του Προέδρου του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου

Υποβλήθηκαν σήμερα, 24 Απριλίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, οι υποψηφιότητες για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Σε δηλώσεις του μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, ο  Πρόεδρός του κ. Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι, καλή σας μέρα. Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εσωτερικών, τους εργαζόμενους γι’ αυτό το πολύ καλό έργο, το οποίο έχουν κάνει. Δύσκολες εκλογές. Για πρώτη φορά μαζί μου είναι τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, Γιώργος, Πωλίνα, Λουκία και Καρολίνα. Λοιπόν, θα είμαι σύντομος και περιεκτικός. Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου συμμετέχει ανελλιπώς στις ευρωεκλογές, και στις δημοτικές και στις κοινοτικές. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην Ευρώπη, διότι είμαστε μέλη του APF. Είναι μία πλατφόρμα από δεκατέσσερα περίπου φιλοζωικά κόμματα, πολιτικά, φιλοζωικά κόμματα, και σύντομα θα δημιουργήσουμε τη δική μας πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Eίμαι πολύ στεναχωρημένος και από τους προηγούμενους ευρωβουλευτές, γιατί δεν ανέδειξαν τα θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως τα ζώα συντροφιάς. Η Ευρώπη κινείται στα θέματα των παραγωγικών ζώων, γιατί πάρα πολύς κόσμος νομίζει ότι παίρνουμε λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τους απαντώ ότι μόνο για παραγωγικά ζώα. Γι’ αυτό μέλημά μας, εάν και εφόσον εκλεχθούμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα είμαστε στην Ευρώπη, αλλά η ψυχή μας θα είναι εδώ, στην Κύπρο, γιατί θέλουμε να λυθούν αρκετά σοβαρά προβλήματα που αφορούν γενικά τη φύση και όχι το περιβάλλον. Τη φύση, η οποία συμπεριλαμβάνει όλα τα πλάσματα.

Με τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης έχουμε υπογράψει ένα μανιφέστο. Οι κύριοι στόχοι αυτού του μανιφέστου είναι οι εξής: Καταρχάς, θέλουμε να τερματιστούν τα κλουβιά για όλα τα ζώα, απαγόρευση μεταφοράς ζωντανών από μια χώρα σε άλλη –και βρισκόμαστε πολύ κοντά για να διευθετηθεί αυτό το θέμα. Να κλείσουν όλα τα εκτροφεία γουναρικών και να σταματήσει η εισαγωγή τους. Να προστατευθούν τα εγκαταλελειμμένα και “αδέσποτα” (εντός εισαγωγικών), γιατί δεν υπάρχουν αδέσποτα. Κάπου, κάποτε είχαν κηδεμόνα. Πώς να προστατευθούν; Έχουμε προτάσεις. Δεν είναι της ώρας. Να σταματήσει το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων. Είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ. Να σταματήσουν τα πειράματα σε ζώα, όπου συνεχίζονται. Προτρέπουμε τον κόσμο όχι να αλλάξει μόνο διατροφικά συστήματα, αλλά και οι ίδιοι να προσέχουν τι αγοράζουν, και οι άνδρες και οι γυναίκες, όσον αφορά την περιποίηση του σώματος τους κ.λπ. Να τερματιστεί η σφαγή  –αν και είμαστε ενάντια– ζώων χωρίς αναισθησία. Κάποιες χώρες το έχουν απαγορεύσει και θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Επίσης, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υπεραλίευση. Η Μεσόγειος έχει γίνει λίμνη. Τεράστιες ποσότητες, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι, παράνομα πολλές φορές. Να σταματήσει η υπεραλίευση. Να προστατευθούν όλα τα ζώα στη φύση. Στην Κύπρο, δυστυχώς, δεν έχουμε πρωτόκολλα όσον αφορά τις πυρκαγιές. Πριν από ένα χρόνο, χίλιες γουρουνομάνες πέθαναν στην πυρκαγιά, και δεν είχε ένα σύστημα να τις σώσει.

Να μετακινηθούν επιδοτήσεις και από τα ταμεία συνοχής, ούτως ώστε να δοθούν λεφτά στην κτηνοτροφία, δηλαδή από την κτηνοτροφία να μεταφερθούν σε προγράμματα φυτοκαλλιέργειας. Αυτά είναι μόνο ένα προσχέδιο, ένα μανιφέστο που υπογράψαμε. Ελπίζω με την ευχή και την εκτίμηση, της οποίας χαίρουμε από τον κόσμο και τους πολίτες, ότι επιτέλους θα διαλέξουν το απλό, το όμορφο, το αθώο. Γιατί το μικρό είναι και ωραίο. Ευχαριστώ.» 

(ΕΠ/ΝΖ)