Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2024 12:04

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων 2024

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείου Πολιτισμού και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) ανακοινώνουν ότι στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 (18η Μαΐου), που φέτος έχει ως θέμα: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» και την Ευρωπαϊκή Νύκτα Μουσείων, προγραμματίζεται αριθμός εκδηλώσεων, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Μέσα από τη μέρα αυτή αναδεικνύεται ο ρόλος των μουσείων ως φορέων πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

Με το θέμα των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024, «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα» αναδεικνύονται τα μουσεία ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, με τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης. Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων προωθεί παράλληλα την αντίληψη για έναν κόσμο ειρηνικό, με ενσυναίσθηση, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς.

Οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώνονται ετησίως γύρω από τη 18η Μαΐου και διαρκούν από μια ημέρα μέχρι και έναν μήνα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των μουσείων μεγαλώνει κάθε χρόνο με περισσότερα από 37.000 μουσεία να λαμβάνουν μέρος στους εορτασμούς του 2023. Στην Κύπρο το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε 27 διαφορετικά μουσεία και άλλους πολιτιστικούς χώρους, οι περισσότερες με ελεύθερη είσοδο.

Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων για όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, όπως και τις ιστοσελίδες των υπολοίπων μουσείων που συμμετέχουν στους εορτασμούς. Οι εκδηλώσεις θα προβάλλονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μουσείων.

(ΝΓιαν/ΕΠ)