Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2018 11:00

Ομιλία Προέδρου Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη σε συνέντευξη Τύπου για το συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία σκοπό έχει την ενημέρωσή σας για το επερχόμενο συνέδριο που συνδιοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα: «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», το οποίο θα λάβει χώρα την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Πέραν του ομιλούντος, στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ως συνδιοργανωτής, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης. Το συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία και τις εισαγωγικές ομιλίες τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Πέραν της τακτικής συνεργασίας που έχουν τα δύο Κοινοβούλια στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, αλλά και άλλων εκδηλώσεων που συνδιοργανώθηκαν στο παρελθόν, αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που το θέμα αυτής της συνέργειας είναι η ουσία της ύπαρξης των κοινοβουλίων μας: ο δημοκρατικός θεσμός.

Στο συνέδριο, του οποίου οι εργασίες θα αναπτυχθούν σε τρία μέρη, παρουσιάζεται η προεδρική και η προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έτσι όπως τα δύο συστήματα πραγματώνονται στην Κύπρο και την Ελλάδα, εξετάζεται ο ρόλος που διαδραματίζουν τα πολιτικά κόμματα στο εκάστοτε πολίτευμα και, τέλος, επιχειρείται μια σύγκριση των δύο πολιτειακών συστημάτων, ώστε να εντοπιστούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες του καθενός.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι νομικοί και πολιτικοί επιστήμονες αλλά και πολιτικές προσωπικότητες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Χρίστος Κληρίδης, ακαδημαϊκός και πρώην βουλευτής, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δικηγόρος, πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Μαρκίδης, πρώην βουλευτής και πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι ακαδημαϊκοί κ.κ. Γιώργος Σωτηρέλης, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κωνσταντίνος Κόμπος, Χρήστος Λυριντζής και κα Πηνελόπη Φουντεδάκη. Των πάνελ θα προεδρεύσουν η ακαδημαϊκός και Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κα Νίκη Μαρωνίτη και οι ακαδημαϊκοί κ.κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης και Αντώνης Μανιτάκης.

Οι εγγραφές των συνέδρων θα ξεκινήσουν στις 9:00 π.μ. και η έναρξη των εργασιών στις 9:30 π.μ. Στο τέλος κάθε μέρους θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων από το κοινό.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι στον προθάλαμο της αίθουσας του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί μέρος της έκθεσης της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Πολιτική και γελοιογραφία: 1960-2000».  Η έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην Πύλη Αμμοχώστου το 2001 και το 2009  φιλοξενήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στο Ζάππειο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο στην Αθήνα.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα το ζητούμενο της πολιτικής αντιπροσώπευσης και συμμετοχής βρίσκει απέναντί του την πολιτική απαξίωση, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η πραγματοποίηση του συνεδρίου «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» καθίσταται έτσι άκρως επίκαιρη. Στόχος όλων και επιθυμία μας είναι οι πολίτες να συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου, ώστε οι συζητήσεις, μέσα και έξω από την αίθουσα, να είναι γόνιμες και εποικοδομητικές ως προς τη γενικότερη συζήτηση για την πολιτική και τη δημοκρατία.

(ΜΛ/ΣΧ)