Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2018 16:56

Ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία βουλευτών του Κόμματος Φιλελευθέρων και μελών του National Liberal Club –Commonwealth Forum Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης και δρ Αδάμος Αδάμου, είχαν σήμερα συνάντηση με πολυμελή αντιπροσωπεία βουλευτών του Κόμματος Φιλελευθέρων και μελών του National Liberal Club – Commonwealth Forum Ηνωμένου Βασιλείου. Η ομάδα, της οποίας ηγείται ο εκ των Αντιπροέδρων της Βουλής των Λόρδων, Λόρδος Palmer Monroe, πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, με στόχο τη προώθηση της συνεργασίας Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου σε διάφορους τομείς.

Ο κ. Λιλλήκας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας πως παρά την καλή θέληση που επιδεικνύει η ελληνοκυπριακή πλευρά, όλες οι προσπάθειες προσκρούουν στην άτεγκτη τουρκική στάση, ειδικότερα στην άρνηση της Τουρκίας να αποδεχτεί αποχώρηση των κατοχικών της στρατευμάτων και στην εμμονή της για διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος της εγγυήτριας χώρας. Επί του προκειμένου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως μια ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Απαντώντας, δε, σε ερωτήσεις των μελών της αντιπροσωπείας αναφορικά με διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος, ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε ότι βασικός στόχος ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της δικαιοσύνης καθώς μόνο έτσι θα μπορεί οποιαδήποτε λύση να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας Λόρδος Palmer, σημείωσε την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Στις διάφορες τοποθετήσεις τους, τα μέλη της ομάδας επανέλαβαν τις θέσεις του Κόμματος των Φιλελευθέρων για το Κυπριακό, ήτοι την ανάγκη για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού και για τον τερματισμό των περιορισμών, που αφορούν στην ελεύθερη  διακίνηση και εγκατάσταση των πολιτών στο νησί καθώς και στο θέμα των περιουσιών.

Ο κ. Λιλλήκας και ο Λόρδος Palmer, επαναβεβαίωσαν τέλος, τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, υπογραμμίζοντας τις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης τους, ειδικότερα μέσω της κοινής δράσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

-----------------------

ΕΙ