Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2018 12:55

Ευρωπαϊκή Ημέρα Στατιστικής η 20η Οκτωβρίου

«Στατιστικές Σήμερα για ένα Καλύτερο Αύριο»

Στις 20 Οκτωβρίου 2018 εορτάζεται για τρίτη φορά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Στατιστικής. Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η οποία συμπληρώνει την Παγκόσμια Ημέρα Στατιστικής που λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια, έχει σκοπό να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι επίσημες στατιστικές στην κοινωνία μας. Οι επίσημες στατιστικές παρέχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα σε κοινωνικοοικονομικά και άλλα θέματα και έτσι οι φορείς χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων και σχεδιασμών για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι επίσημες στατιστικές μπορούν να απαντήσουν πολλά ερωτήματα όπως: Η κοινωνία κατευθύνεται προς την κατεύθυνση που υποσχέθηκαν οι πολιτικοί; Έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί η ανεργία; Υπάρχουν περισσότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με πριν από δέκα χρόνια; Πόσες γυναίκες εργάζονται; Πώς λειτουργεί η οικονομία της χώρας σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ;

Για περισσότερα από 60 χρόνια, οι στατιστικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεργάζονται με την Eurostat, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ΕΣΣ), για την παραγωγή αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές παρουσιάζουν δύο βασικά χαρακτηριστικά που τα καθιστούν αναντικατάστατα. Παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για κάθε κράτος μέλος και ταυτόχρονα παρέχουν συγκεντρωτικά μεγέθη για τη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

Στην Κύπρο, η αρμόδια Αρχή για τον καταρτισμό και δημοσίευση των περισσότερων επίσημων στατιστικών στοιχείων είναι η Στατιστική Υπηρεσία. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής, η Στατιστική Υπηρεσία έχει προγραμματίσει τις ακόλουθες δραστηριότητες, που στοχεύουν στην προώθηση της χρήσης των επίσημων στατιστικών:

  • 19 Οκτωβρίου 2018: Ενημέρωση της ψηφιακής έκδοσης «Η ζωή των γυναικών και των ανδρών στην Ευρώπη»

Η ψηφιακή έκδοση συγκρίνει τους άνδρες και τις γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή και παράλληλα, δείχνει πόσο μοιάζει ή διαφέρει η καθημερινή ζωή των γυναικών και των ανδρών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από κείμενα και πληροφοριακά γραφήματα.

  • 19 Οκτωβρίου 2018: Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής

H Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία θα διοργανώσουν φέτος από κοινού τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ανάμεσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-2019 και κατά την ημέρα αυτή θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα.  

  • 20 Οκτωβρίου 2018: Έναρξη της διαδικασίας εγγραφών των ομάδων στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Στατιστικής.

(ΜΓ/ΕΙ)