Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2018 12:04

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη για το συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία vs Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»

Στον τομέα της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, σημαντικό γεγονός στην πορεία των σχέσεών μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ήταν η υπογραφή προχθές Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018, από εμένα, Μνημονίου Συναντίληψης με το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της φίλης χώρας. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει πρόνοιες, μεταξύ άλλων, για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της τεχνολογίας, των υποδομών, του εμπορίου, του τουρισμού και της ναυτιλίας, που εμπίπτουν στην Πρωτοβουλία της Κίνας «Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος». Το Μνημόνιο έχει ήδη μεταφερθεί στο Πεκίνο προκειμένου να υπογραφεί πολύ σύντομα από τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου και να τεθεί σε εφαρμογή.

Θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθώ στο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Προεδρική Δημοκρατία versus Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας». Το συνέδριο, που έλαβε χώρα την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, σημείωσε, κατά γενική ομολογία, μεγάλη επιτυχία τόσο ως προς την προσέλευση του κοινού όσο και ως προς τις ζωντανές και εποικοδομητικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και από το βήμα της Βουλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και κατ’ ιδίαν πριν από την έναρξη του συνεδρίου, οι οποίοι μας τίμησαν όχι μόνο με την παρουσία τους, αλλά και με την ουσιαστική τους συμμετοχή στο συνέδριο με τις εισαγωγικές τους ομιλίες. Επιπλέον, πέρα από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, που ήταν και συνδιοργανωτής, ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους τους ακαδημαϊκούς και τις προσωπικότητες του πολιτικού και του νομικού κόσμου από την Κύπρο και την Ελλάδα που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, πρώην και νυν, που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου. Ευχαριστώ ακόμη και όλους τους υπόλοιπους βουλευτές που λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεών τους δεν παρέστησαν στο συνέδριο, αλλά παρακολούθησαν, στο μέτρο του δυνατού, τις εργασίες του. Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, αλλά και να δώσω τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους λειτουργούς της Βουλής που εργάστηκαν σκληρά για την πραγματοποίηση και την επιτυχία αυτού του συνεδρίου.  

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Ολομέλειας ομάδας καθηγητών και μαθητών του Senior School Λευκωσίας. Η Βουλή ενθαρρύνει πάντοτε τις επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στο Κοινοβούλιο για επιτόπου ενημέρωσή τους για τη νομοθετική εξουσία του τόπου μας, καθώς και την παρακολούθηση από αυτούς των εργασιών της Ολομέλειας, ώστε να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου, αλλά και για τις μεθόδους άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

(ΜΓ)