Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-10-2018 13:40

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τις εργασίες της ASEM και τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα 19 Οκτωβρίου 2018, στο περιθώριο των εργασιών της Ευρωασιατικής Συνόδου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ:

Σε εισαγωγική του δήλωση αναφορικά με τις εργασίες της Ευρωασιατικής Συνόδου (ΑSEM), καθώς και τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Προδρόμου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Τα φετινά θέματα που απασχολούν τις εργασίες της ASEM είναι κυρίως η ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος σχέσεων και διπλωματίας, και η ανάπτυξη του συστήματος των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και ασιατικών χωρών για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο σημερινό κόσμο. Ταυτόχρονα, θέματα στις συζητήσεις, με τίτλο: ‘Οικοδομούμε το Μέλλον Μαζί’, είναι η προώθηση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης και της βιώσιμης συνδεσιμότητας. Για τη συνδεσιμότητα στον σημερινό κόσμο έκανε παρέμβαση στις εργασίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης την ευκαιρία, στο πλαίσιο της Συνόδου, να έχει επαφές με σημαντικούς εταίρους από την Ασία – με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, τον Πρωθυπουργό της Κίνας, την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας και τον Πρόεδρο το Καζακστάν, ενώ προ ολίγου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βιετνάμ – προωθώντας τις διμερείς σχέσεις και προοπτικές αλλά ενημερώνοντας και για την προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού και τον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το σύστημα των ευρωπαϊκών σχέσεων.

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι αναμένεται από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 26 Οκτωβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε τα ακόλουθα:

«Είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και ακριβώς το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι αμέσως μετά, τον Νοέμβριο, θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ κα Λουτ.  Η κα Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου. Επομένως, σε αυτή τη συνάντηση, ο κ. Ακιντζί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα, ανοικτά, να θέσουν τα θέματα που νομίζουν ότι μπορούν να συμβάλουν και να συνεισφέρουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη ημέρα της επανεκλογής του ήταν ανοικτός στο να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, με τον κ. Ακιντζί.  Είχαμε μια συνάντηση τον Απρίλιο.  Είναι σημαντικό το ότι τώρα θα γίνει αυτή η συνάντηση και οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ιδέες, απόψεις, πως νομίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. Εμείς θεωρούμε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, αφού υπάρξει βεβαίως η κατάλληλη προετοιμασία, και γι’ αυτό προσβλέπουμε στις διαβουλεύσεις που θα κάνει στη συνέχεια η κα Λουτ».

(ΜΛ/ΕΙ)