Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 20:34

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στα εγκαίνια του Ερευνητικού Κέντρου Αγίας Νάπας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην αποψινή τελετή εγκαινίων του Ερευνητικού Κέντρου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στην Αγία Νάπα. Η ίδρυση του συγκεκριμένου Κέντρου αποτελεί μία αξιόλογη πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, η οποία υλοποιήθηκε με την αγαστή συνεργασία του Προέδρου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας.

Από σήμερα στο όμορφο και φιλικό αυτό κτήριο του Μουσείου Θάλασσα, στην Αγία Νάπα θα συστεγάζεται και το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, αφού εμπλουτίζει τις εστίες πολιτισμού.

Πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια, που επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση επιστημόνων, μελετητών, δημοσιογράφων και γενικότερα του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη στην πληροφορία και στην έρευνα γύρω από σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν την κοινωνία μας και τα οποία διαχρονικά καταγράφηκαν στον κυπριακό τύπο.

Η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού, που αρχίζει από το 1878, καλύπτει χρονικά περισσότερο από ένα αιώνα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών γεγονότων. Η ευρεία θεματολογία τους συνθέτει στο σύνολό της τη σύγχρονη ιστορία, την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας.

Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα καθώς και την έμπρακτη στήριξη από τη συγχρηματοδότηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών προχώρησε σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ίδρυση των Ερευνητικών αυτών Κέντρων, συμβάλλοντας έτσι με τρόπο δημιουργικό στην διαφύλαξη και στην προβολή μεγάλου μέρους της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.   

Το Ερευνητικό Κέντρο που εγκαινιάζουμε απόψε είναι το τέταρτο Παγκύπρια μετά την Λευκωσία, τη Λεμεσό και τη Λάρνακα ενώ σύντομα αναμένεται η ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου και στην Πάφο, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων που υλοποιούνται με στόχο την πλήρη αποκέντρωση του πλούσιου Ψηφιακού Αρχείου, που διαθέτει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Τα Ερευνητικά Κέντρα λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με σκοπό να παρέχουν υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών καθώς και κατάλληλες συνθήκες εργασίας, έρευνας και μελέτης. Στο σημείο αυτό αξίζει να ειπωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016, με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, η πρόσβαση των πολιτών στο Αρχείο Τύπου είναι δωρεάν.

Ανέκαθεν ο δημοσιογραφικός λόγος περιστρέφεται γύρω από θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος και παρουσιάζει μια ωφέλιμη πολυφωνία. Καταγραφεί πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά κ.α. γεγονότα της επικαιρότητας και συγχρόνως εποπτεύει προβλήματα που απασχολούν την κάθε κοινωνία. Ως εκ τούτου ο Τύπος αποτελεί κατά γενική ομολογία μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης για κάθε ερευνητή.

Με τη δημιουργία του Ερευνητικού αυτού Κέντρου προσφέρεται ελεύθερη πρόσβαση σε Εφημερίδες, Φωτογραφίες, Ανακοινωθέντα και Εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ενισχύοντας σημαντικά τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε γραπτές και οπτικές ιστορικές πηγές, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία της γνώσης καθώς και των μέσων για αντικειμενική πληροφόρηση και μελέτη της τοπικής μας ιστορίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και στον Δήμο Αγίας Νάπας τόσο για την άρτια διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης όσο και για τη στενή συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία του Ερευνητικού αυτού Κέντρου.

Είμαι βέβαιος ότι το έργο που εγκαινιάζουμε απόψε, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο κέντρο πολιτισμού,  χρήσιμο και ωφέλιμο για τους δημότες αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε πρόκειται για ένα έργο που σέβεται και αναδεικνύει το παρελθόν αλλά και που δύναται να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του κάθε επισκέπτη, δημιουργώντας νέες προοπτικές στην ιστορική έρευνα και μελέτη καθώς επίσης στην γνώση και στην κατανόηση της ιστορικής μας ταυτότητας  και της πολιτιστικής μας φυσιογνωμίας.      

----------------------------

ΡΜ/ΕΙ