Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-12-2018 20:25

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια «Το Σπίτι του Αγίου Μάρωνα»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση τέλεσης των εγκαινίων του «Σπιτιού του Αγίου Μάρωνα», ενός κέντρου ιδιαίτερης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής σημασίας, όχι μόνο για τη μαρωνιτική κοινότητα, αλλά και για την Κύπρο ευρύτερα.

Ο πνευματικός αυτός χώρος αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ακόμη περισσότερες δημιουργικές πολιτιστικές και θρησκευτικές δράσεις και ως ένα μέσο κοινωνικής συνεύρεσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες διατήρησης και ανάδειξης της ταυτότητας της μαρωνιτικής κοινότητας.  

Ταυτότητα, την οποία καταφέρατε να διαφυλάξετε άθικτη κατά την ιστορική παρουσία σας στο νησί από τα τέλη του 7ου αιώνα, ακόμη και μετά τη δοκιμασία και τα τραγικά πλήγματα που επισυνέβησαν στην πατρίδα μας το 1974 με τον βίαιο εκτοπισμό από τα τέσσερα μαρωνίτικα χωριά της καταγωγής σας στις επαρχίες Κερύνειας και Λευκωσίας.

Την ίδια στιγμή, με την εργατικότητα και τις ικανότητες που σας διακρίνουν, κατορθώσατε να ορθοποδήσετε, να ευημερήσετε και να προοδεύσετε στην προσφυγιά, συνεργώντας με την ενεργό ανάμειξή σας σε κάθε πτυχή του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι του τόπου μας.

Η Πολιτεία, με πλήρη επίγνωση και σεβασμό στο ότι η μαρωνιτική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου της πατρίδας μας, στάθηκε εμπράκτως αρωγός στους διαχρονικούς στόχους που έχετε θέσει, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής σας κληρονομιάς, περιλαμβανομένου της διαφύλαξης της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής γλώσσας ως γλώσσας που ομιλείται και πρέπει να προστατεύεται στη Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεισφέραμε ποσό ύψους 250 χιλιάδων για την ανακαίνιση του παρόντος κτηρίου για να λειτουργήσει ως «Το Σπίτι του Αγίου Μάρωνα». Πλέον, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης, μουσείου, αίθουσας πολλαπλής χρήσης και δίνοντας τη δυνατότητα της αξιοποίησης των χώρων του για την ανάπτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων, το Σπίτι θα αποτελεί πρότυπο Κέντρο δημιουργικής αλληλεπίδρασης για τη μαρωνιτική κοινότητα.

Σημειώνεται πως ο χώρος που φιλοξενεί το οίκημα παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Εκκλησία Μαρωνιτών αμέσως μετά την εισβολή του 1974, λειτουργώντας αρχικά από το 1978 έως το 1986 σαν οικοτροφείο των παιδιών των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, ενώ εν συνεχεία στέγασε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών. 

Πέραν του ποσού που συνεισέφερε για την ανακαίνιση του παρόντος κτηρίου, η Κυβέρνηση έχει στηρίξει οικονομικά σειρά έργων προς όφελος της μαρωνίτικης κοινότητας στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, συνολικού κόστους πέραν των 340 χιλιάδων ευρώ, τα οποία είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται υπό εξέλιξη. Και αναφέρομαι στην πρόσφατη συνεισφορά του κράτους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), σε συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία, τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών Κύπρου και τον Εκπρόσωπο της κοινότητας, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχετικός προγραμματισμός για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των Εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων της μαρωνιτικής Αρχιεπισκοπής που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές.

Και είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματικά για όλους μας που κατέστη δυνατή η συντήρηση της σπουδαίας σημασίας και συμβολικού χαρακτήρα Εκκλησίας της Αγίας Άννας που βρίσκεται στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και η οποία θα παραδοθεί αύριο σε προγραμματισμένη τελετή.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παιδείας ως καθοριστικού παράγοντα για τη διατήρηση της ιδιαίτερης κουλτούρας, παράδοσης και ιστορίας σας, υλοποιούμε σειρά προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και των θρησκευτικών ομάδων και τα οποία, πέραν των πιο πάνω, προωθούν την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ειρηνική συνύπαρξη.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αξιέπαινων δράσεων και της οικονομικής ευρωστίας της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών και όχι μόνο, το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2018 αποφάσισε όπως οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου απαλλάσσονται από το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλουν για την ανέγερση και συντήρηση ναών που χρησιμοποιούνται για την επιτέλεση θρησκευτικού έργου.

Αδέλφια μου Μαρωνίτισσες, Μαρωνίτες,

Συναισθάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως τον πόνο, την πικρία για τον βίαιο εκτοπισμό από τα χωριά σας και τις τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς.

Συμμερίζομαι, επίσης, την αγωνία σας για το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής και την απρόσκοπτη ενάσκηση των εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών σας δράσεων στις πατρογονικές σας εστίες.

Βασικός και αμετάθετος στόχος μας, ήταν και παραμένει, η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όπου με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δημιουργηθεί ένα κράτος με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και, βεβαίως, όλων όσοι ο Θεός ευλόγησε να κατοικούν σε αυτή τη γη.

Ένα κράτος που θα δομεί τη λειτουργία του στη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απολαμβάνει και τη βασική αρχή για την διασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας και κυριαρχίας μακριά από ξένες παρεμβάσεις.

Ένα φυσιολογικό κράτος, στο οποίο το σύνολο των νόμιμων πολιτών θα μπορεί μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης να ευημερεί, απαλλαγμένο από τις όποιες εξαρτήσεις ή παρουσία στρατευμάτων.

Στην προσπάθεια αυτή, υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά σας για την επιστροφή και των τεσσάρων μαρωνιτικών χωριών στους νόμιμους κατοίκους τους.

Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω ακόμη μία φορά, είναι την ελπίδα πως όσοι εμπλέκονται, πέραν από ρητορικές διαβεβαιώσεις, θα αποδείξουν επιτέλους με πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή τους να συνεργαστούν εποικοδομητικά, μέσω αμοιβαίου σεβασμού, στις προσπάθειες επανένωσης της πατρίδας μας.

Η παρουσία μου εδώ τη μέρα της ονομαστικής μου εορτής, που οι παραδόσεις υπαγορεύουν να την περνάμε με την οικογένεια, δεν αποδεικνύει παρά πως νιώθω ότι βρίσκομαι μεταξύ της οικογένειάς μου, γι' αυτό και σας ευχαριστώ για τις ευχές, την αγάπη, για τη στήριξη στα όσα χρόνια βρίσκομαι και αγωνίζομαι μαζί σας για το καλό της πατρίδας μας.

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής των Μαρωνιτών, του Καρδινάλιου Μπαγνάσκου, του Αποστολικού Νούντσιου και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά το άριστο των σχέσεων μας με τον Λίβανο και την Αγία Έδρα, καθώς επίσης και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των εκκλησιών και των θρησκειών μας.

Σχέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν την πολιτισμική διάσταση της Κύπρου και του ρόλου της ως γέφυρας ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, απόλυτα συμβατές με την επιδίωξη των κοινών μας στόχων σχετικά με την ευημερία και την πρόοδο της πατρίδας μας, αλλά και την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω ξανά τις ευχαριστίες, την εκτίμηση και τον καθολικό σεβασμό σε όλους τους αδελφούς Μαρωνίτες για τη μέχρι σήμερα πλούσια προσφορά και δράση σας αναφορικά με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου.

Θα ήθελα να ευχηθώ πολλά χρόνια ακόμα στην αρχιεροσύνη της μαρωνιτικής κοινότητας και να σας συγχαρώ διότι φέτος συμπληρώνετε δέκα χρόνια από τη χειροτονία σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της μαρωνιτικής κοινότητας και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο σε όλους σας.

(ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ)