Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-12-2018 20:14

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στην ατζέντα αυτής της συνεδρίασης είναι τα θέματα της μετανάστευσης, όπου βεβαίως ο Πρόεδρος θα υπογραμμίσει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή η χώρα μας, εξαιτίας και της στάσης που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι, επίσης, το ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2017, το οποίο είναι ένα πολύ καθοριστικό θέμα για το μέλλον τα επόμενα χρόνια της Ένωσης. Γίνεται ακόμα συζήτηση για το Άρθρο 50 και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι εδώ η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, η κα. May, αφού πέρασε τη δοκιμασία τις τελευταίες μέρες με την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να έχει μια συνομιλία με την κα May, ειδικότερα για το Πρωτόκολλο που αφορά την Κύπρο. Ακόμα στη συζήτηση θα είναι η εσωτερική αγορά και θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταφέρει ένα προβληματισμό του οποίου έγινε κοινωνός πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Vučić, σχετικά με τα μέτρα τα οποία παίρνει το καθεστώς του Κοσόβου, την επιβολή δασμών που απομονώνουν τον Σερβικό πληθυσμό, την εντελώς παράτυπη, έξω από κάθε συμφωνία πρόθεση για δημιουργία στρατού. Θα υπογραμμίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ενδιαφέρον που πρέπει να διατηρήσει η Ένωση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι και η επικείμενη Σύνοδος ΕΕ – Αραβικών χωρών και του ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος σε αυτή τη σχέση κάτι το οποίο βέβαια ενδιαφέρει τη δική μας χώρα ιδιαίτερα. Στην αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξει και η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη».

Ακολούθως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στην ακόλουθη ερώτηση.

Ερώτηση: Ανησυχούμε ακόμα για τους τρόπους χρηματοδότησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 – 2027;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται και βεβαίως η δική μας η διπλωματική υπηρεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών, επί μονίμου βάσεως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όποτε βρεθεί στο Συμβούλιο, έχουμε την έγνοια και τη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες.  Θα είναι ένα νέο περιβάλλον μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου θα πρέπει να διατηρηθούν οι σημαντικές πολιτικές της Ένωσης αλλά και να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών.

____________

/ΣΧ