Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2019 21:32

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Joseph Muscat προέβη σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ. Τη Σύνοδο φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, των Πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και του Υπουργού Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι Αρχηγοί των έξι Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Μιλώντας στα Αγγλικά, μέσω διερμηνέα στα Ελληνικά, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας κ. Joseph Muscat είπε:

«Θα είμαι πολύ σύντομος γιατί οι συνάδελφοι μου έχουν ήδη πει αυτό που χρειαζόταν να ειπωθεί. Εκτιμώ πολύ αυτές τις συναντήσεις, οι οποίες είναι στρατηγικές στη φύση τους, καθώς δεν συζητάμε απλά, το τι θα συμβεί και το τι θα πούμε στις επόμενες συναντήσεις του Συμβουλίου. Προσπαθούμε να έχουμε μια πιο μακροχρόνια προοπτική και νομίζω αυτό είναι το πλεονέκτημα μας ως χώρες του MED7. Να μη σκεφτόμαστε δηλαδή το σήμερα και το αύριο, αλλά να σκεφτόμαστε το τι θα συμβεί μακροπρόθεσμα και πού θα πρέπει να κατευθυνθούμε μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια. Η συζήτηση πρέπει να γίνεται σε αυτά τα πλαίσια, τόσο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης όσο και σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Νομίζω ότι παρά τις ξεκάθαρες ή και μικρότερες μας διαφορές σε κάποια ζητήματα, διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας από καιρού εις καιρόν, υπάρχει μια ξεκάθαρη αντίληψη πως χρειάζεται να έχουμε κοινή προσέγγιση. Πιστεύω ότι ως χώρες της πρώτης γραμμής, όλοι μας έχουμε δει μέσω εμπειρίας πως όταν βρεθούμε στην κρίσιμη ώρα, βρίσκουμε ο ένας από τον άλλο αλληλεγγύη, μπορούμε να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, έτσι ώστε ουδείς να αφεθεί μόνος του. Φυσικά, όλοι πρέπει να ακολουθούμε κανόνες και με αυτό εννοώ τα κράτη μέλη, τις ΜΚΟ και γενικά, όλους. Από αυτό το σημείο ξεκινάμε και πραγματικά προσδοκώ πως στην επόμενη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μάλτα, να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ευκαιρία να ενασχοληθούμε με το πρόγραμμα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  με τους τρόπους αντιμετώπισης των θεμάτων που θα τεθούν.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία Πρόεδρε Αναστασιάδη».

(ΔΚ)