Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2019 23:05

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa προέβη σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ. Τη Σύνοδο φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, των Πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και του Υπουργού Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι Αρχηγοί των έξι Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Μιλώντας στα Πορτογαλικά, μέσω διερμηνέα στα Ελληνικά, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, είπε:

«Πρώτα από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προέδρο της Κύπρου, τον κ. Αναστασιάδη, για την εξαιρετική φιλοξενία που μάς προσέφερε. Θα ήθελα και να ευχαριστήσω τον συνάδελφό μου κ. Muscat, για την πρόσκλησή του όπως γίνει η επόμενη Σύνοδος στην Μάλτα.

Θα ήθελα να πω ότι συζητήσαμε εδώ δύο πολύ σημαντικά ζητήματα: το θέμα των μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το θέμα της Μετανάστευσης.

Η μετανάστευση έχει καταστεί πρόβλημα για όλους εμάς εδώ στην Ευρώπη και υπάρχει ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ανταπόκριση, διότι πρέπει να αποφύγουμε η μετανάστευση να καταστεί η αιτία που θα χωρίζει και θα διαιρεί τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι θα υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τους πολίτες της Ευρώπης.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, όπου ορίζουμε ως προτεραιότητα την ανάγκη να κάνουμε διάλογο με τις χώρες προέλευσης [της μετανάστευσης] και να τις βοηθήσουμε οικονομικά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να παραμείνουν στη χώρα τους και να είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Πιστεύουμε σε αρχές αλληλεγγύης και ευθύνης, διότι, ας μην ξεχνάμε ότι, κάθε πλοίο, κάθε σκάφος που καταφθάνει στην Ιταλία δεν είναι πρόβλημα μόνο για την Ιταλία, είναι πρόβλημα για όλους στην Ευρώπη. Υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο τρόπος να δούμε τη μετανάστευση, διότι είναι διαθρωτικό πρόβλημα. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη να το κατανοήσει αυτό και να μπορέσει να στηριχθεί. Αρά, υπάρχει η ανάγκη στήριξης των αφρικανικών χωρών, γι’ αυτό, στο μέλλον, η Πορτογαλική Προεδρία [της ΕΕ το 2021] θα λάβει υπόψη πάρα πολύ έντονα την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής. Υπάρχει ανάγκη για μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης, για να αντιμετωπιστούν οι οποιεσδήποτε έκτακτες περιστάσεις. Αυτός ο μηχανισμός πρέπει να είναι ξεκάθαρος και πολύ καλά καθορισμένος, έτσι ώστε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετέχουν σύμφωνα, βεβαίως, με τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες τους. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δημιουργικότητά μας, για να μπορέσουμε να βρεθούμε να βρούμε τη σωστή διατύπωση από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, πολλές από τις νότιες χώρες έχουν περάσει από οικονομική κρίση και η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα βρίσκεται σε άνοδο, σε ανάπτυξη, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αυτή η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης είναι κάτι το οποίο συνεχίζεται τώρα. Αλλά, υπάρχουνε κύκλοι στην οικονομία και πρέπει να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να υπάρξει και αρνητικός κύκλος στο εγγύς μέλλον. Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά που ξεκινήσαμε σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Η Ευρώπη από την άλλη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη σήμερα από ότι ήταν το 2008, αλλά τον Ιούνιο, θα πρέπει να συζητήσουμε συγκεκριμένα προγράμματα σε σχέση με την Ευρωζώνη, τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ώστε να καλύπτονται τα έκτακτα περιστατικά και χρειαζόμαστε νέο μηχανισμό σταθερότητας στην Ευρωζώνη ως δικλείδα ασφαλείας. Αυτοί είναι οι όροι εντολής που δόθηκαν στο τελευταίο Συμβούλιο του Eurogroup, τον Δεκέμβριο. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε πάνω του. Θα συνεχίσουμε την εργασία πάνω σε αυτό και εάν βοηθήσουμε την Ευρωζώνη, αυτό θα συμβάλει τα μέγιστα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με τις αποστολές μας στον κόσμο, για να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη ανάπτυξη. Και έτσι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τους στόχους της χιλιετίας που ορίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, βεβαίως, να συμμορφωθούμε με αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που βεβαίως αναφέρονται στην ανάγκη για επανένωση της Κύπρου. Οπωσδήποτε ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα και θέλω να πω στον συνάδελφο Αναστασιάδη ότι, ελπίζουμε πως φέτος θα είναι η χρόνια που θα λυθεί το Κυπριακό.».

(ΜΛ)