Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2019 22:49

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles προέβη σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ. Τη Σύνοδο φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, των Πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και του Υπουργού Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι Αρχηγοί των έξι Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Μιλώντας στα Ισπανικά, μέσω διερμηνέα στα Ελληνικά, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles είπε:

« Έχω μεταφέρει στους ηγέτες των χωρών τις απολογίες του Πρωθυπουργού Sanchez για το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκε στη σημερινή συνάντηση καθότι βρίσκεται, σε επίσημη επίσκεψη στο Μεξικό, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στη Βενεζουέλα.

Σας ευχαριστώ για το θερμό σας καλωσόρισμα και την ευκαιρία που μας δώσατε να συμμετέχουμε σε μια συζήτηση, η οποία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πάνω σε κρίσιμες πτυχές που αφορούν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Έχουμε μια κοινή θέση, καθώς όλοι συμφωνούν πως είναι επείγον να ολοκληρωθεί η συνταγματική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει πριν έρθει η επόμενη κρίση, η οποία μπορεί να έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις όπως και η προηγούμενη . Όλοι συμφωνούμε για την ανάγκη να παράσχουμε στην Ευρωζώνη ένα καλό προϋπολογισμό, ο οποίος θα διαδραματίσει ένα ρόλο σταθεροποιητικό σε μια κυκλική οικονομία, με άνοδο της απασχόλησης που να συνάδει με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να ολοκληρώσουμε, επίσης, την τραπεζική ένωση, μέσω του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων.

Σχετικά με τη μετανάστευση, όπως έχουν πει όλοι, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ισπανία έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη προσέγγισή της, ενισχύοντας τη συνεργασία της με τις χώρες καταγωγής και προέλευσης μεταναστών, ιδιαίτερα με το Μαρόκο. Είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε με ισορροπημένο τρόπο το σύστημα ασύλου και να διαφυλάξουμε το σύστημα Σέγκεν. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της Αφρικής, λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ισορροπίας σε σχέση με τη δημοκρατία. Πρέπει να μοιραστούμε την μεταναστευτική πρόκληση. Πρόκειται για ένα θέμα πρωταρχικής σημασίας για την Ισπανία. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί μέσω της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης».

(ΔΚ)