Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 13:49

Δήλωση στον Τύπο του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας κ. Josep Borrell

Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που καλωσορίζω στην Κύπρο και ιδιαίτερα εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, τον πολύ καλό φίλο και σεβαστό συνάδελφο, Josep Borrell, Υπουργό Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας.

Επιτρέψτε μου μια σημείωση: θεωρώ ότι ο κ. Borrell είναι ένας από τους σοφότερους Υπουργούς Εξωτερικών στην Ευρώπη και πάντα παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή τις παρεμβάσεις του στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που είμαι πολύ χαρούμενος για την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Με τον Josep είχαμε μια πολύ θετική, παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση για το πλήρες φάσμα των εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών, περιφερειακών και διεθνών θεμάτων που μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν από κοινού.

Όσον αφορά στη διμερή μας συνεργασία, σημειώσαμε με ικανοποίηση ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως αρμόζει σε δύο κράτη που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και προσδοκίες σε ένα αριθμό πεδίων, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αλλαγή του κλίματος και το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και οι δύο χώρες μας παραμένουν σταθερά προσηλωμένες.

Εξετάσαμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις και η εκπαίδευση. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε ότι η θεσμοθέτηση ενός διμερούς μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών θα μπορούσε να διευκολύνει σημαντικά τη συζήτηση σχετικά, κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτή η ενίσχυση της συνεργασίας. Πρότεινα τον σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη ή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τις εξελίξεις που θα θέλαμε να δούμε στις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς που προανέφερα.

Επιπλέον, ως εκπρόσωποι δύο μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ, ανταλλάξαμε πληροφορίες και ιδέες για το πώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη της μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικότερα και αποτελεσματικότερα στην προώθηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσα τον φίλο Υπουργό για τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Κύπρος με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίοι αποτελούν μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΕ και εξυπηρετούν επίσης τα συμφέροντα της ΕΕ, για παράδειγμα όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές αποσκοπούν στην ενίσχυση των συνεργειών και την καλλιέργεια του διαλόγου και της συναντίληψης και, ως εκ τούτου, είναι επωφελείς για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Με τον Josep είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω μια σειρά από τρέχοντα θέματα στην ευρωπαϊκή μας ατζέντα, με επίκεντρο το Brexit, τη μετανάστευση, καθώς και τις σχέσεις της ΕΕ με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

Όσον αφορά στη μετανάστευση, μετάφερα τη βαθιά ανησυχία μας για την αύξηση που παρατηρείται τελευταία στον αριθμό των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στην Κύπρο. Η Ισπανία και η Κύπρος συμμερίζονται την άποψη ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης είναι επιτακτική ανάγκη. Συμφωνούμε ότι η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ενσωμάτωσης κάθε κράτους μέλους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αναχαίτισή της.

Ασφαλώς ενημέρωσα εκτενώς τον Ισπανό συνάδελφό μου για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό. Μοιράστηκα μαζί του την ισχυρή μας δέσμευση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν. Το status quo δεν μπορεί να είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος. Υπογράμμισα επίσης ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος μέλος της ΕΕ και ότι προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι μια διευθέτηση πλήρως συμβατή με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Υπουργό για το πρόγραμμα εξερεύνησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το συγκεκριμένο ζήτημα, όπως πολύ σαφώς αναφέρεται στη Δήλωση που εγκρίθηκε χθες κατά τη Διάσκεψη Κορυφής MED7, αποτελεί σημαντική συνιστώσα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Σε ευχαριστώ αγαπητέ Josep και ανυπομονώ να συνεργαστούμε όχι μόνο για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για μια καλύτερη και ισχυρότερη Ευρώπη.

(ΜΓ/ΣΧ)