Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-03-2019 10:40

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ σχετικά με την αμυντική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης απάντησε σήμερα Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνεργασία της Κύπρου με τη Γαλλία στον τομέα της ασφάλειας, η οποία αποτελεί μέρος της προσπάθειας ενίσχυσης του ρόλου της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και στην αμυντική ασφάλεια της Ευρώπης.

Ακολουθεί το κείμενο των ερωτωαπαντήσεων:

«Ερώτηση: Οι ενέργειες που γίνονται για συνεργασία με τη Γαλλία εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας;

Απάντηση: Άποψή μου είναι ότι η συνεχής προσπάθειά μας για αναβάθμιση των σχέσεών μας με τη Γαλλία στον τομέα της ασφάλειας, όπως και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το αυτονόητο όταν λέμε ότι θέλουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό δεν κερδίζεται με απλά λόγια αλλά πρέπει να μετατρέπουμε τις ενέργειες σε πράξεις. Θεωρώ λοιπόν ξεκάθαρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία – η οποία συμμετέχει στα ευρωπαϊκά προγράμματα της PESCO – έχει τέτοια υποχρέωση αλλά συνάμα έχει να κερδίσει πολλά οφέλη τα οποία αφορούν στην ασφάλεια του τόπου μας αλλά και την ασφάλεια της περιοχής. Μόνο μέσω αυτής της ασφάλειας θα έρθει σταθερότητα, ειρήνη, ανάπτυξη και ευημερία. Ας μην συγχέουμε τα πράγματα. Δεν δημιουργούμε στρατιωτικές βάσεις αλλά αναβαθμίζουμε τις υποδομές που ήδη έχουμε ούτως ώστε να έχουμε αυτό τον κυρίαρχο ρόλο που θέλουμε στην περιοχή.

Ερώτηση: Αυτή η κατάσταση όμως δεν δυσχεραίνει την κατάσταση στο Κυπριακό;

Απάντηση: Πιστεύω ότι η προσπάθεια [επίλυσης] του  Κυπριακού εξυπηρετείται μ’ αυτό τον τρόπο. Παράλληλα όμως πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα και ομοψυχία. Ας μην προσπαθούμε να εντοπίζουμε εμπόδια από κάτι που είναι αυτονόητο. Μακάρι να έχουμε σύντομα αίσιο τέλος όσον αφορά στο εθνικό μας πρόβλημα. Τίθεται όμως ένα ερώτημα: μετά τη λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν λοιπόν θα συνεχίσει, θα έχουμε να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο στην περιοχή μας όσον αφορά στην ασφάλεια.

Ερώτηση: Επομένως επιδιώκεται κάποια ενίσχυση αυτού του αμυντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απάντηση: Ακριβώς. Πρόκειται για ζητήματα που έχουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σχετικά με την ασφάλεια της Ευρώπης, όχι με επιθετικές τάσεις εναντίον οποιουδήποτε. Είναι ξεκάθαρο ότι ειδικά σε δυο προγράμματα που συμμετέχει η Κύπρος και έχει ενεργό ρόλο η Γαλλία, οι υποδομές πρέπει να αναβαθμιστούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, δεν αποστερείται σε κανένα κράτος μέλος το δικαίωμα να έχει διμερείς σχέσεις με άλλο κράτος μέλος επί της ίδιας βάσης.

Ερώτηση: Στους στόχους αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνεται και η προστασία της ΑΟΖ;

Απάντηση: Όταν εμείς δεν έχουμε τις σωστές υποδομές και τη σωστή βάση να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν αναμένουμε βοήθεια από καμιά χώρα. Από την άλλη, από μόνο του, όταν ενεργοποιηθεί το άρθρο 42(7) που αφορά στις σχέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι κάτι περισσότερο από θέμα αλληλεγγύης, τότε εξυπακούεται τέτοια προσφορά ασφάλειας. Δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε συμφωνία για τον σκοπό αυτό. Η συμφωνία δεν γίνεται με μοναδικό και αποκλειστικό σκοπό να προσέχει η Γαλλία την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Δεν αναμένουμε τέτοια προστασία ότι τάχα εμείς «θα γείρουμε πίσω» και θα έρθουν κάποιοι να προστατέψουν τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα. Από την άλλη, ας μην υποβαθμίζουμε οτιδήποτε. Όλοι πρέπει να εργαζόμαστε με την ανάλογη σοβαρότητα με σκοπό να δημιουργηθεί το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας.

Ερώτηση: Έχουν αρχίσει οι εργασίες στο Μαρί;

Απάντηση: Όχι. Δεν υιοθετώ την κάθε λεπτομέρεια που αναφέρεται σε δημοσιεύματα. Υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ αρμοδίων αξιωματικών και εμπειρογνωμόνων για αναβάθμιση αυτής της συνεργασίας με τη Γαλλία σε όλα τα επίπεδα και μακάρι σύντομα να έχουμε αποτελέσματα έτσι ώστε οι δυο Υπουργοί [Κύπρου-Γαλλίας] να μπορούν να τα αξιολογήσουν για να κάνουμε και τα περαιτέρω βήματά μας.»

(ΝΝ/ΑΧ)