Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2019 20:50

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Την αφιερωμένη στις γυναίκες αυτή μέρα, θα ήθελα προ της όποιας άλλης αναφοράς να απευθυνθώ ιδιαιτέρως σε εσάς.

Εύχομαι σε όλες Χρόνια Πολλά, δύναμη, υπομονή και επιμονή για την επίτευξη των στόχων και της σύνθετης αποστολής που ως γυναίκες καλείστε καθημερινά να φέρετε εις πέρας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι κάθε άλλο παρά το ασθενές φύλο αποτελείτε. Εάν το πιστεύετε εσείς, πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε και εμείς.

Σας βεβαιώ πως στον δικό σας αυτό αγώνα, χωρίς να αγνοούμε ως Πολιτεία τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντ'ι σας, είμαστε σύμμαχοι παραμένοντας σε κάθε περίπτωση απολύτως προσηλωμένοι τόσο στη διαφύλαξη των αποτελεσμάτων των διεκδικήσεων σας που ξεκίνησαν το 1857 στη Νέα Υόρκη, όσο και στην υπεράσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων σας.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας υποδέχομαι και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο τη συμβολική αυτή μέρα, για να τιμήσουμε τη διαχρονική προσφορά και τον πολυσήμαντο ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία. Έναν ρόλο πολυσχιδή και ,ως εκ τούτου, καθοριστικό όσον αφορά τη διαμόρφωση της κοινωνικής δομής, τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, την πρόοδο και την ευημερία.

Αναντίλεκτα, οι γυναίκες μαχόμενες καθημερινά ενάντια σε ποικίλου είδους αντιξοότητες, μέσα από την ικανότητα, την εργατικότητα, το πάθος και τον δυναμισμό που τις διακρίνει καταφέρνουν όχι μόνο να ισορροπήσουν και να ανταπεξέλθουν επιτυχώς στις συχνά αλληλοσυγκρουόμενες υποχρεώσεις τους, αλλά και να καταξιωθούν ως προσωπικότητες, ως σύζυγοι, ως μητέρες, ως επαγγελματίες, ως επιστήμονες.

Είναι πολλά τα παραδείγματα πρωτοπόρων γυναικών και των επιτευγμάτων τους τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο που θα μπορούσα να αναφέρω, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η αξιοποίηση των ικανοτήτων του γυναικείου φύλου δεν είναι μόνο καθήκον, αλλά και προς το συμφέρον και όφελος ολόκληρης της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό και έχοντας την πεποίθηση ότι η ανάδειξη των ικανοτήτων τους συναρτάται άμεσα με τις δυνατότητες που τους προσφέρονται, προωθήσαμε, με την ανάληψη της διακυβέρνησης, μία σειρά υποστηρικτικών δράσεων και νομοθετικών μέτρων που αφορούν τις γυναίκες, στοχεύοντας στην ενίσχυση της θέσης τους και την επίλυση στο μέτρο του δυνατού των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζουν.

Προς τον σκοπό αυτό, στοχεύσαμε:

  • Στην πρόσβαση και συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  • Στη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.
  • Στην καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, κάθε είδους ανισοτήτων, διακρίσεων και εκμετάλλευσης εις βάρος των γυναικών.

Συγκεκριμένα και προς ενίσχυση των όσων αναφέρω προχωρούμε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου και Τράπεζας Δεδομένων για τη Συμμετοχή των Γυναικών στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή του τόπου.

Προς τον σκοπό αυτό, με την ανανέωση της θητείας μου και αρχής γενομένης από τη σύσταση του κυβερνητικού σχήματος, η παρουσία των γυναικών σε αυτό αυξήθηκε από τη μία που υπηρετούσε στην προηγούμενη πενταετία στις τέσσερεις σήμερα.

Σαν επιστέγασμα της βούλησης, αλλά και της εμπιστοσύνης μας σχετικά με την ανάθεση θέσεων ευθύνης στις γυναίκες, κατά τους πρόσφατους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλες Αρχές ή Συμβούλια, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ποσοστό της τάξης του 36%, σε σύγκριση με το ποσοστό του 30% στις αντίστοιχες επιλογές που είχαν γίνει το 2016, ενώ όσον αφορά τις Προεδρίες οι γυναίκες κατέχουν το 33% σε σύγκριση με το ποσοστό του 24% της προηγούμενης θητείας.

Σημειώνω, επίσης, ότι όσον αφορά τους Εφόρους και τους Επιτρόπους οι γυναίκες καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις. Και αυτό μαρτυρεί την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε και να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατόν βαθμό τις ικανότατες κυρίες.

Παράλληλα, έχοντας στόχο την ένταξη ή επανένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας μεριμνήσαμε αφενός για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων όσον αφορά την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και αφετέρου για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των όρων συνταξιοδότησης τους.

Την ίδια στιγμή, εστιάσαμε στη στήριξη του θεσμού της οικογένειας εφαρμόζοντας συγκεκριμένες δράσεις στη βάση μιας ολοκληρωμένης οικογενειακής πολιτικής.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

  • Επαναφέραμε το επίδομα μάνας για τις πολύτεκνες οικογένειες.
  • Έχουμε αυξήσει το όριο εισοδήματος, βάσει του οποίου παρέχεται το επίδομα τέκνου, μετατρέποντας το παράλληλα σε κλιμακωτό, βάσει του αριθμού παιδιών της κάθε οικογένειας.
  • Κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την απόδοση δικαιώματος σε σύνταξη χηρείας στους άνδρες, υπό τους ίδιους όρους με τις γυναίκες, ούτως ώστε οι εισφορές των γυναικών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μη χάνονται. Αισιοδοξώ ότι τα όποια προβλήματα αναφύησαν – κάποιες διαφωνίες στο Κοινοβούλιο - θα μπορέσουν να ξεπεραστούν και σύντομα να ψηφιστεί σε νόμο, έτσι ώστε να αρθεί αυτή η διαχρονική αδικία.
  • Εισήξαμε την πληρωμένη άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα δικαιώματα της κάθε μητέρας ως επίσης και του πατέρα που χρειάζονται κατά την περίοδο αυτή επιπρόσθετη βοήθεια και στήριξη.
  • Επεκτείναμε την άδεια μητρότητας στις περιπτώσεις πολλαπλών κυήσεων και αναγνωρίσαμε μέσω νομοσχεδίου το δικαίωμα της γυναίκας, η οποία αποκτά παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, σε άδεια μητρότητας καθώς και όλων των άλλων δικαιωμάτων που έχει η βιολογική μητέρα με βάση τις νομοθεσίες.
  • Στοχεύουμε στην καθιέρωση της γονικής άδειας μετ’ απολαβών.

Πέραν τούτων αναφέρω ότι μετά από 20 χρόνια στασιμότητας, προχωρήσαμε σε ευρεία αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου μέσα από την προώθηση επτά νομοσχεδίων, θέτοντας στο επίκεντρο το παιδί και την καταπολέμηση της διαιώνισης αντιπαραθέσεων μεταξύ γονέων.

Αξίζει να τονίσω ότι με τις αλλαγές που προωθούνται δίδεται έμφαση στα θέματα που επηρεάζουν και πλήττουν εντονότερα τις γυναίκες και όσες ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μονογονιοί.

Επιπλέον,  έχοντας ως στόχο  τη διεύρυνση και κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων, υλοποιήσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2014-2017,  και ετοιμάσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών για την περίοδο 2019-2021, με ακόμη πιο καινοτόμες δράσεις ως προς την επίτευξη της πλήρους ισότητας.

Θέλω να παραδεχθώ ότι είναι πολύ δύσκολο να αναφέρεσαι σε νομοθετήματα και να θεωρείς ότι ενεργείς ή πράττεις και να το καυχάσαι κιόλας, προς όφελος των γυναικών. Αλλά, δυστυχώς, εάν δεν υπάρξουν θεσμοθετημένα, νομοθετημένα μέτρα, φαίνεται ότι τα μυαλά μας δεν αλλάζουν. Για αυτό και μπροστά σας με παρρησία λέω ότι η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει νομοθεσίες, έτσι ώστε να αρχίσουν και οι παλαιότεροι να προσαρμόζονται με αυτά που, ευτυχώς, οι νεότεροι παρακολουθούμε να αποδέχονται πλήρως. Παρακολουθώ τα εγγόνια μου, παρακολουθώ τη νέα γενιά, η οποία εντελώς διαφορετικά αντιλαμβάνεται πλέον τη μεταξύ των φύλων σχέση και πιστεύω ότι οι νέες γενιές δεν θα έχουν ανάγκη τα νομοθετήματα που ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση να αναλάβουμε.

Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και τις ευχαριστίες ολόκληρης της Πολιτείας προς όλες σας που ανταποκρίνεστε επάξια στους πολλαπλούς σας ρόλους και ξεχωρίζετε και διακρίνεστε συμβάλλοντας καθοριστικά στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας.

----------------------

ΡΜ/ΕΙ