Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-04-2019 15:05

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την τελετή εγκαινίων του εργοστασίου διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων Cypellets

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια του πρώτου εργοστασίου ανακύκλωσης πλαστικού στην Κύπρο και σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου, διευρύνει τις προοπτικές της χώρας μας στους τομείς της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης απορριμμάτων, δίνοντας πλέον τη δυνατότητα αξιοποίησης υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα εξάγονταν ή θάβονταν.

Σε μια περίοδο που καλούμαστε να εγκαταλείψουμε το γραμμικό μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο τα προϊόντα παράγονται, καταναλώνονται και απορρίπτονται και να μεταβούμε στο κυκλικό μοντέλο, που στοχεύει στη διατήρηση της αξίας των προϊόντων και των πρώτων υλών, η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου αυτού αποτελεί ευτυχή συγκυρία.

Τέτοιες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πέραν από ευπρόσδεκτες από το κράτος, αφού συνάδουν με τη νέα στρατηγική διαχείρισης των αποβλήτων που διαμορφώνουμε.

Παράλληλα, συμβάλλουν σημαντικά στην εξοικονόμηση των πόρων, στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και στην προώθηση καινοτόμων και αποδοτικών τρόπων παραγωγής και κατανάλωσης, προσφέροντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη στην ευρύτερη κοινωνία.

Η πατρίδα μας, βρίσκεται ενώπιον πολύ σημαντικών προκλήσεων σε σχέση με την αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων.

Με γοργούς ρυθμούς μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων και επαρκών υποδομών και τη θεσμοθέτηση αποδοτικών και αποτελεσματικών διαδικασιών για ορθολογιστική διαχείριση των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρούμε τη στρατηγική μας για τη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων, επιδιώκοντας να πετύχουμε τους υψηλούς στόχους που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα της ανακύκλωσης.

Τερματίσαμε πρόσφατα τη λειτουργία των δύο μεγάλων σκυβαλότοπων στον Κοτσιάτη και στο Βατί, η ύπαρξη των οποίων δεν ήταν συμβατή με τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, προωθούμε μέτρα για την ομαλή λειτουργία των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων της Κόσιης και του Πεντακώμου και του ΧΥΤΑ της Πάφου, καθώς και ενέργειες για την πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου των πράσινων σημείων.

Στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται καθοριστικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικά για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων έχουν διαμορφωθεί και ευελπιστούμε να μπουν σύντομα σε εφαρμογή, κανονισμοί οι οποίοι ορίζουν τις υποχρεώσεις, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εφαρμοστούν τα καταλληλότερα συστήματα για την πρόληψη δημιουργίας και τη χωριστή συλλογή αποβλήτων στα διοικητικά τους όρια.

Μεταξύ άλλων, οι κανονισμοί καθιστούν υποχρεωτική την εκπόνηση τοπικών σχεδίων δράσης για την πρόληψη της δημιουργίας και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και θέτουν το πλαίσιο εφαρμογής του συστήματος «πληρώνω για όσα απορρίπτω», που αποτελεί διεθνώς το πλέον αποδοτικό μέτρο μείωσης παραγωγής αποβλήτων, αλλά και ενίσχυσης της συμμετοχής του κοινού στη διαλογή στην πηγή.

Η Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώνω, θα σταθεί αρωγός σε πρωτοβουλίες τοπικών Αρχών και ιδιωτών, οι οποίες συνάδουν με τη νέα στρατηγική με στόχο την προώθηση της πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και την ενίσχυση της χωριστής συλλογής. Κύρια επιδίωξη μας είναι η σταδιακή μετάβαση στην κυκλική οικονομία, στη βάση των πολιτικών που προωθούνται σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δράσεις που προγραμματίζονται καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των προϊόντων, στοχεύοντας να διασφαλίσουν ότι θα αποσπάται η μέγιστη αξία και χρήση από όλες τις πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα απόβλητα.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων, η προώθηση καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων, η χρήση των αποβλήτων ως πόρου και η ενίσχυση της αγοράς δευτερογενών πρώτων υλών.

Πραγματική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη πρωτοβουλιών και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και σκοπός μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα όσες από αυτές καινοτομούν στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων και της διοχέτευσης δευτερογενών πρώτων υλών στην οικονομία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα το εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού CyPellets, το οποίο μέσω καινοτόμων διαδικασιών μετατρέπει τα απόβλητα πλαστικού σε οικονομικής αξίας πόρο, συμβάλλοντας σημαντικά  στον τερματισμό του κύκλου των πλαστικών και στη μετάβασή μας στην κυκλική οικονομία.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους συντελεστές αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας, δημιουργώντας πραγματικά ένα εργοστάσιο που συνάδει απόλυτα με την εθνική στρατηγική διαχείρισης αποβλήτων. Με τα μέτρα ενθάρρυνσης διαχωρισμού θα ενισχυθεί η βιομηχανία, αλλά το πιο σημαντικό θα ενισχυθεί η πολιτική της προσπάθειας να διαμορφώσουμε πολιτικές, που θα αντιμετωπίσουνε τις νέες κλιματικές συνθήκες αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγχαίρω την πρωτοβουλία, πιστεύω πάντα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προηγείστε κατά πολύ της γραφειοκρατίας του κράτους, αλλά την ίδια ώρα  συνάδετε και με πολιτικές που με πολλή σωφροσύνη το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Γεωργίας γενικότερα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μεταλαμπαδεύσει, να δώσει μηνύματα, έτσι ώστε ο κάθε πολίτης και πολύ περισσότερο οι επιχειρήσεις, να αποδεχτούν ότι, πραγματικά η χώρα ,αλλά και ο πλανήτης, αντιμετωπίζουν σαν αποτέλεσμα κακής διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής ,αλλά και της αστόχευτης  συμπεριφοράς, κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Ανάλογες πρωτοβουλίες από τη μια συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, από την άλλη, όμως, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δημιουργούν ευκαιρίες, ώστε να δημιουργηθεί μια άλλη μορφή οικονομίας, η λεγόμενη πράσινη οικονομία, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στις προσπάθειες που η εθνική στρατηγική, αλλά και η Ευρώπη και η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετούν.   

(ΡΜ/ΑΧ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα