Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2019 19:27

Χαιρετισμός Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη για τα 800 χρόνια από την επίσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κύπρο

Πρώτα να σημειώσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα για την επετειακή αυτή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Καταδεικνύει, ακριβώς, τους πολύ στενούς και αδελφικούς δεσμούς μας με τους Λατίνους της Κύπρου, οι οποίοι, όπως τόνισα και άλλες φορές, αποτελούν ένα πολύ δυναμικό και εκλεκτό κομμάτι του λαού μας. Το αποδεικνύουν αυτό το πολύ πλούσιο ιστορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό τους παρελθόν, όπως και οι πολύ αγαστές σχέσεις και η άριστη συνεργασία μεταξύ μας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.

Σε όλα τα μέλη της Λατινικής Κοινότητας, όπως και προς τους προεξάρχοντες της Λατινικής Εκκλησίας στην Κύπρο, μεταφέρω το χαιρετισμό  της μεγάλης εκτίμησης που τρέφει προς αυτούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έχει θέσει την αποψινή εκδήλωση υπό την αιγίδα του.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω, την εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων προς την Λατινική Κοινότητα και την αγαστή συνεργασία με την εκπρόσωπό της στο Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο Βουκουρέστι για το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή η οποία χαρακτηρίζεται από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή. Προκλήσεις που δοκιμάζουν την ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι της έξαρσης της αλαζονείας και της επιθετικότητας της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη του σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία και καλή γειτονία των κρατών. Τέτοιες συμπεριφορές, όπως της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, δεν μπορούν ασφαλώς να γίνονται ανεχτές, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και προσβάλλουν την προσήλωση και το σεβασμό των άλλων κρατών προς τη διεθνή νομιμότητα και την ανάγκη της μεταξύ τους ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασία.

Κυρίες και κύριοι,

Την ανάγκη ακριβώς αυτήν, της επίτευξης και της διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή μας, θέλησε να υπηρετήσει ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης με την επίσκεψη του πριν από 800 χρόνια στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Αυτό έγινε το 1219, ενώ κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου έρεε το μίσος, εν μέσω των σταυροφοριών και του γενικού κλίματος της βίας και των συγκρούσεων.

Ενώ, συγκεκριμένα, οι μάχες κατά της διάρκεια της 5ης σταυροφορίας βρίσκονταν σε έξαρση, ο Φραγκίσκος της Ασίζης κατόρθωσε, με το όραμα του για τον ευαγγελισμό και την άλλη λογική της εποχής που ενέπνεε με τις ενέργειες του και τα πιστεύω του, να διαπεράσει τα πύρινα μέτωπα του πολέμου και να συναντηθεί με τον Σουλτάνο Μάλικ Αλ Καμίλ της Αιγύπτου, εγκαινιάζοντας ένα διαθρησκευτικό διάλογο με μηνύματα υπέρ της φιλίας, της ανοχής και της κοινής δέσμευσης για την ειρήνη.

Και οι δυο τους αναδείχθηκαν πρεσβευτές της ειρήνης σε μια εποχή που ήταν αδιανόητο να ομιλεί κανείς γι’ αυτήν. Εκείνο που μετρούσε περισσότερο ήταν το αποτέλεσμα της βίας και του μίσους των πολέμων.

Την επέτειο των 800 χρόνων από την ιστορική εκείνη συνάντηση και την επίσκεψη του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης τιμούμε απόψε. Είναι μια επέτειος που συνεορτάζεται αυτό τον χρόνο και σε πολλές άλλες χώρες, χριστιανικές και μουσουλμανικές, με μεγάλο στόχο την αναβίωση του μηνύματος της ειρήνης στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι,

Η περιοχή μας, όχι μόνο συνεπεία των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, δοκιμάστηκε κατά το διάστημα αυτό και συνεχίζει να δοκιμάζεται ευρύτερα από βίαιες συγκρούσεις και διεκδικήσεις που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τα ιδανικά της ειρήνης και της καλής συνεργασίας και γειτονίας των κρατών. Με τις πρόσφατες διμερείς και τριμερείς συνεργασίες της με την Ελλάδα και τα άλλα κράτη, η Κύπρος αυτά τα ιδανικά επιδιώκει να υπηρετήσει προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής.

Μαζί με τις τρεις θρησκευτικές ομάδες του λαού μας, τους Αρμενίους, τους Μαρωνίτες και τους Λατίνους, που επέλεξαν με δημοψήφισμα το 1960 να ενταχθούν στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια, δικαιώματα και οφέλη, έχουμε το κοινό όραμα να περάσουμε σε μια άλλη εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και συνδημιουργίας.

Αυτό το όραμα θέλουμε ασφαλώς να το μοιραστούν μαζί μας και να εργαστούν γι’ αυτό και οι Τουρκοκύπριοι, στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος που θα δικαιώνει τις προσδοκίες μας, μιας λύσης λειτουργικής και βιώσιμης, αποκλείοντας τις όποιες βλέψεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας ή άλλης χώρας σε βάρος της πατρίδας και του λαού μας.

Ολοκληρώνοντας, εκφράζω και προσωπικά την βαθειά μου εκτίμηση προς τα μέλη της Λατινικής Κοινότητας και ευχαριστώ θερμά την Εκπρόσωπο των Λατίνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κα Αντωνέλλα Μαντοβάνη για το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας μας.

Ευχαριστώ επίσης και συγχαίρω για τη διοργάνωση της εκδήλωσης τον Γενικό Βικάριο της Λατινικής Εκκλησίας πατέρα Τζέρσι Κράς και εύχομαι τα μηνύματα των επετειακών αυτών εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου, να έχουν όσο περισσότερους αποδέκτες είναι δυνατόν. Προ πάντων εκείνους από τη συμπεριφορά των οποίων εξαρτάται η διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο.

_____________

(ΑΧ/ΣΧ)