Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 13:09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στον χαιρετισμό του στην 30η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Επιμελητήριο έχει παραμείνει πιστό στους σκοπούς της ίδρυσής του που είναι η προώθηση των συμφερόντων της κυπριακής ναυτιλίας, της καλής φήμης της κυπριακής σημαίας και της προστασίας των συμφερόντων των μελών του τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο αποτελεί ένα από τους πιο στενούς συνεργάτες της Κυβέρνησης στη βελτίωση υποδομών και πολιτικών στον τομέα της ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι οι εταιρείες μέλη του Επιμελητηρίου εργοδοτούν περίπου 9.000 άτομα στη στεριά και περισσότερους από 55.000 ναύτες σε πλοία υπό κυπριακή σημαία.

Εξήρε, επίσης, την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τη Ναυτιλιακή Εκπαίδευση μέσω σχετικής έκθεσης που διοργάνωσε πέρσι.  

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο τομέας της ναυτιλίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Αναφερόμενος σε δράσεις της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της στήριξης του τομέα της ναυτιλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Υφυπουργείου Ναυτιλίας, τη νέα αναβαθμισμένη στρατηγική προώθησης θεμάτων που άπτονται του τομέα και την ενίσχυση του φορολογικού πλαισίου για τη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξετάζει τρόπους για εισαγωγή περισσότερων φορολογικών και άλλων κινήτρων εντός του πλαισίου των κανονισμών της ΕΕ.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί ένα από τα πλέον σύγχρονα, ποιοτικά διεθνή ναυτιλιακά κέντρα έχοντας τον εντέκατο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον τρίτο στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, τα έσοδα από τις ναυτιλιακές εταιρίες το 2018 έφτασαν το 1 δις 34 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 948 εκ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 9% και με τη συμβολή του ναυτιλιακού τομέα στον ΑΕΠ της χώρας να καταγράφεται στο 7%.

Πρόσθεσε ότι το 2018 έχουν εγγραφεί 69 νέα πλοία στο κυπριακό νηολόγιο, ενώ αριθμός πολυεθνικών εταιρειών έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ διανοίγει νέες προοπτικές και ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ,παρά το παράνομο εμπάργκο της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία, η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά.

«Οι προσπάθειες μας για άρση αυτών των αναχρονιστικών και παράνομων απαγορευτικών μέτρων που αποτελούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα ενταθούν περαιτέρω», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέχει διευκολύνσεις και ενεργό υποστήριξη προς επενδυτικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας.

(ΡΜ/ΜΓ)