Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2019 16:57

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για την πρώτη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου, Αρμενίας και Ελλάδας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών

Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να καλωσορίσω σήμερα στην Κύπρο τους διακεκριμένους συναδέλφους και καλούς μου φίλους, τους Υπουργούς κ.κ. Mnatsakanyan και Κατρούγκαλο, για την πρώτη Tριμερή Συνάντηση Κύπρου - Αρμενίας - Ελλάδας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Αγαπητέ Ζόχραμπ, αγαπητέ Γιώργο,

Θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμησή μου για τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις που είχαμε από τότε που συζητήσαμε για πρώτη φορά την ιδέα της εγκαθίδρυσης αυτής της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Θα ήθελα, επίσης, να σας ευχαριστήσω θερμά για τον ανοιχτό και θετικό διάλογο που είχαμε σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση της Κοινής μας Δήλωσης.

Στόχος της τριμερούς μας συνεργασίας, όπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, είναι η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας μέσω του ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Η σημερινή συνάντηση αποδεικνύει περίτρανα την κοινή μας αποφασιστικότητα να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε ,περαιτέρω, τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα ωφελήσουν τις χώρες και τους λαούς μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,  όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η επιστήμη, η πληροφορική, η υγεία, η διαχείριση κρίσεων, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διαφόρων πολυμερών φόρουμ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουμε στον συντονισμό της δράσης της διασποράς μας σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως.

Σήμερα είχα, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις κλιμακούμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και αναφορικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και να προβούμε σε ανασκόπηση  των σχέσεων  Ευρωπαϊκής Ένωσης και  Αρμενίας.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας, διαβεβαιώσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mnatsakanyan για την αμέριστη υποστήριξή μας προς την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Αρμενίας, τόσο εντός του πλαισίου της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και της Συμφωνίας Συνολικής και Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2017, όσο και πέρα από αυτό.

Σε σχέση με τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι αναμένουμε ότι θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τις προσεχείς εβδομάδες. Η έναρξη της  ισχύος της θα θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας σε νέα βάση.

Προσβλέπω στη συνέχιση των συζητήσεών μας με τον Ζοχράμπ και τον Γιώργο κατά το γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο του οποίου θα ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις επί διαφόρων περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω ξανά στην Κύπρο και να σας ευχαριστήσω για τις εξαίρετες συζητήσεις που είχαμε.

(/ΣΧ)